8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERKEZ - ORDU
Belediye Sayfaları
Nufus
715.409
Yüz Ölçümü
5.963
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
167.829
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
69
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Paşaoğlu Konağı ve Etnoğrafya Müzesi

 
Ordu Selimiye Mahallesi, Taşocak Caddesi ile Erkoçak Sokağı’nın birleştiği köşede bulunan Paşaoğlu Konağı, Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılmıştır.

Paşaoğlu Konağı bahçesi ile birlikte 625 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Konağın taşları Ünye’den, ağaç malzemesi Romanya’dan getirilmiş, yapımını da İstanbullu bir usta üstlenmiştir.

XIX.yüzyıl sivil mimarisinin Ordu’daki en güzel örneklerinden biri olan bu konak zemin katı ile birlikte üç katlıdır.Zemin kata doğudan, birinci kata da kuzey ve batısında bulunan iki ayrı kapıdan girilmektedir. Konağın birinci ve ikinci katı bir silme ile ayrılmış, köşeleri yarım sütunlar ve bitkisel motifli konsollarla desteklenmiştir. Zengin bir taş işçiliğinin görüldüğü konağın zemin üzerindeki iki katın doğu cephesinde en altta dört, üst katlarda da beşer penceresi bulunmaktadır. Doğu cephesindeki orta pencereler burmalı sütunlar ve yarım sütunlar arasına alınmıştır.

Kuzey cephesindeki birinci katın girişi basık kemerli ve çift kanatlıdır. Bu kapının çevresi bitkisel motifli kalem işleri ile bezenmiştir. Aynı zamanda korinth başlıklı iki sütunla desteklenen giriş kapısının önünde bir çıkma, üst katta da bir balkon bulunmaktadır.

Konağın merdivenleri, balkonu ve çatı kenarlarındaki korkulukları cepheye hareket kazandırmaktadır. Bahçesine fıskiyeli bir havuz ile bir de taş ocak yerleştirilmiştir.

Konağın zemin katı taş döşeli, birinci ve ikinci katlar ahşap döşemelidir. Tavanlar ahşap kaplama olarak yapılmış, üst kattaki sofa kağıt üzerine yağlı boya ile çeşitli desenlerle bezenmiştir. Tavanın ortasına baklava şekilleri, bitkisel motifler, köşelerdeki madalyonlara da çeşitli manzaralar resmedilmiştir. Banyosunda da çinilere yer verilmiştir.

Paşaoğlu Konağı Kültür Bakanlığı’nca 1982 yılında kamulaştırılmıtır. 1983 yılında onarılarak, 1987 yılında da Paşaoğlu Konağı ve Etnoğrafya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzede Ordu yöresinin etnoğrafik eserleri sergilenmektedir. Bunların başında; giysiler, ateşli ve kesici silahlar ile çeşitli takılar gelmektedir. Müzenin ikinci katında düzenlenen Paşa Odası, Konuk Odası, Günlük Oda ve yüklükler yörenin XIX.yüzyıl yaşam biçimini yansıtmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, Kenthaber fotoğraf arşivi ve www.ordu52.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 13:46:04
Güncelleme :11 Temmuz 2009 Cumartesi 11:13:42

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?