4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

21.yüzyılda kağnılı yaşam mücadelesi

Ordu'nun yüksek kesimleri, ulaşımın kağnı arabasıyla sağlanmaya çalışılması ve okuyamayan kız çocuklarının varlığıyla, ortaçağı aratmayan görüntüler sergiliyor.

Ordu'nun yüksek kesiminde kalan ilçelerde ulaşımda yaşanan güçlük ve ekonomik nedenler, halkın kağnı arabasına olan mahkumiyetini sürdürüyor. Diğer taraftan dağınık yerleşimin hakim olduğu bölgede yaşadıkları çevrede hiç okul olmayan, ya da uzak olduğu için yatılı okula gönderilmeyen ayrıca maddi imkansızlıklar nedeniyle okutulamayan özellikle kız çocukları bulunuyor.
 
Ordu'nun bin 340 rakımlı Akkuş İlçesi ile Çaybaşı İlçesi'ne bağlı bin rakımlı İlküvez Beldesi arasında yaylara ve tarlalara gidiş güzergahındaki köstebek yuvasını andıran yolda kağnı arabalarına sıkça rastlanıyor. Kağnı arabalarının başında imkansızlıktan okuyamayan ve okutulamayan kız çocukların bulunması dikkat çekiyor. İlküvez Beldesi'ne bağlı Yirdinlikardı Mahallesi'nden 19 yaşındaki Zülfiye Atar da okuyamayan kız çocuklarından bir tanesi.
 
İlköğretim 6. sınıftan ayrılmak zorunda kaldığını belirten Zülfiye Atar, çiftçilik yaparak geçimi sağlayan ailesinde büyük ağabeyine tarla işlerinde yardım ediyor. "Okuyup öğretmen olmak isterdim" diyen genç kız, "Şimdi bana okuma imkanı verseler okurum ama bundan sonra ne yapabilirim bilemiyorum. Benim gibi okuyacak, okumak isteyip de okuyamayan bir sürü kişi vardır. Okuyanları gördüğümde imreniyorum. Okumak güzel şey, geleceğini kurtarmak güzel şey. Sanırım hayatım zor olsa da bundan böyle tarlada çalışarak günü kurtarmakla geçecek" dedi.
 
Kız kardeşiyle kağnıyla yük taşıyan ağabey Hüseyin Atar ise bu zamanda kağnı arabasına mecbur kaldıklarını, tüm zorluklara karşı yaşam mücadelesi verdiklerini ifade dedi. Bulundukları bölgede yolu olmayan yerlerin olduğunu belirten Hüseyin Atar, mevcut yollarında genelde bozuk olması nedeniyle araçların sık sık arıza yaparak yolda kaldığını söyleyerek eski çağlara benzer yaşantıları olduğunu dile getirdi.
 
Bu arada, Yirdinlikardı Mahallesi'ne en yakın ilköğretim okulunun yaya olarak 40 dakika, lisenin ise bir saatlik mesafede olduğu öğrenilirken, kış şartlarında kapanan yollarda zaten az bulunan motorlu taşıtlar işe yaramıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 17:14:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
lokman koca IP: 85.105.131.xxx Tarih : 20.10.2006 10:24:21
ben bir ordu lu olarak bu görüntülerden çok duygulandım