7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

413 kişiye 'denetimli ceza'

Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, 2005 yılında uygulamaya konulan 5402 sayılı 'Denetimli Serbestlik Kanunu' kapsamında son 3 yılda 413 kişi hakkında 'denetimli ceza' infazı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Suçlunun hapis yerine daha modern bir cezalandırma anlayışı ile cezalandırılması olarak değerlendirilen Denetimli Serbestlik Yasası'nın Türkiye'de hayli mesafe aldığını, hatta bir çok batılı ülkelerden bile daha iyi noktalara geldiğini belirten Başsavcı Büyüktümtürk, bu uygulamanın suçluları topluma kazandırmakta örnek bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

Bu uygulama ile suçlunun cezaevine girdiğinde farklı suç ve suçlu tipleriyle temasa geçerek suç konusunda daha donanımlı hale gelmesinin de önlendiğini belirten Büyüktümtürk, "2005 yılından 2008 yılının 15 Mart tarihine kadar olan 3 yılı aşan bir süre içerisinde 328 kişiye 'evden dışarı çıkmama' olarak değerlendirilebilecek şekilde ceza verildi. 34 suçlu tedavi altına alınarak cezası infaz edilirken, 23 suçlu ise psikolojik destek verilerek topluma kazandırılması sağlandı. 5 suçluya ise ehliyet ve silah ruhsatlarının geri alınması, belirli meslek ve sanatı yapmaktan men edilmesi ve kamuya yararlı bir işte çalıştırılması olarak değerlendirilecek ceza verildi. Yine 23 suçlu ise ücretli bir işte çalıştırılarak cezaları infaz edildi. Böylelikle toplam 413 suçlu cezaevine girmeden toplum ve halk yararına olan işlerde çalıştırılarak veya gözetim altında tutularak rehabilite edildi" dedi.

YASANIN 3 FAYDASI
Bu söz konusu yasanın 3 farklı yarar sağladığını kaydeden Büyüktümtürk, şöyle devam etti: "Bu uygulamanın 3 ana faydası var. Birincisi cezaevine girmeyeceği için ekonomik yarar sağlar. Çünkü bir tutuklunun devlete maliyeti ortalama 40 bin YTL'dir. Ülke genelinde 81 bin civarında hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bu uygulama ise bu rakam 3'te 1 oranında azalıyor. İkinci faydası ise sosyal yarardır. Mahkum olan kişi cezasını kendi çevresinde çekeceği için rehabilitasyonu ve toplumla bütünleşmesi daha kolay hale geliyor. Üçüncüsü ise güvenlik yararıdır ki, cezaevine girip suç ve suçlu unsurlarıyla karşılaşmama gibi sebeplerle bu konudaki sorun çok aşağılara çekilmiş oluyor."

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 18:56:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?