6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

5 belediyeye çevre ve kıyı cezası

Ordu Valiliği tarafından 30 Temmuz tarihinde kurulan Çevre Suçlarını Araştırma Timi ÇESİAT, 5 belediyenin çevre ve kıyı kanununu ihlal ettiğini tespit etti.


Ordu Valiliği'nden edinilen bilgiye göre, ÇESİAT Ordu, Fatsa ve Ünye belediyelerinin Çevre Ve Kıyı Kanunlarını ihlal ettiğini belirledi.

 

Buna göre, Ordu Belediyesi'nin tüm sağlık kuruluşlarından aldığı tıbbi atıkları hiçbir önlem almadan evsel çöplerini attığı çöplüğe doğrudan attığı ihbarı üzerine bir haftalık takibe alındı. Yapılan takip sonucunda belediyenin tıbbi atıklar yönetmeliğindeki hususlara uymadığı, topladığı tıbbi atıkları gelişi güzel belediye çöplüğüne attığı, hastalara ait kan, enjektör, serum gibi tıbbi atıkların yerlerde bulunduğu, atılan bölgelerde insan ve hayvanların olduğu, çöpten geçimini sağlayan vatandaşların tıbbi atık poşetlerini malzeme toplama poşeti olarak kullandığı tespit edildi. Ordu Belediyesi hakkında Çevre Kanunu'na muhalefetten tutanak hazırlandı.

HAYVAN ATIKLARI DENİZE
Fatsa Belediyesi'nin ise iki kanunu birden ihlal ettiği ortaya çıktı. Buna göre, belediyeye ait mezbahanın hayvan kesiminde meydana gelen tüm atıklarını hiçbir arıtmaya tabi tutmadan doğrudan alıcı ortama bırakarak çevreyi kirlettiği belirlendi. Ayrıca aynı belediyenin deniz kenarından kum aldığı ihbarı üzerine yapılan araştırmada, Kurtuluş Mahallesi deniz kenarında bulunan balıkçı barınağından kum alındığı gözlendi. Fatsa Belediyesi hakkında hem Çevre hem Kıyı Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı.


Ünye Belediyesi'nin Tabakhane Deresi'nin ağzından kum aldığı ihbarı üzerine yapılan denetimde ise bir şirkete ait aracın dere ağzından kum aldığı gözlendi. Firma yetkililerinin, belediye anlaşmalı olduklarını ve belediye adına çalıştıklarını belirtmeleri üzerine yapılan görüşmelerde, dere ağzının temizlenmesi için malzeme alındığı söylendi. Ancak belediye yetkilileri, dere ağzından kum almak için izin almadıklarını beyan etti. Aynı belediyenin Lahna Deresi deniz kenarından izinsiz kum aldığı da
belirlendi. Belediye hakkında 2 adet Kıyı Kanunu'na muhalefetten tutanak tutuldu.

SPOR VE ÇÖP SAHASI YANYANA
Gürgentepe ilçesinde yapılan kontrollerde ise belediyenin çöp alanının spor sahasının bitişiğinde olduğu, tıbbi atık ve diğer evsel atıkların hiçbir önlem alınmadan buraya döküldüğü, bu durumun spor sahasına gelen seyirci ve sporcuların sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği belirlendi. Gürgentepe Belediyesi hakkında Çevre Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı.
Akkuş ilçesinde yapılan incelemelerde de çöp alanının şehir merkezine yakın, yol kenarında, ormanın içerisinde ve derenin üzerinde olduğu, muhtemelen ağaçların kesilerek söz konusu alanın oluşturulduğu belirlendi. Çöplerin direkt derenin içine atıldığı için derenin kirlendiği, ayrıca derenin aktığı yöndeki vatandaşların da bu suyu kullanabileceğinin değerlendirildi. Bu arada hastaneden gelen tıbbi atıkların da dere içindeki çöplerin üzerine gelişi güzel atıldığı tespit edildi. Akkuş Belediyesi hakkında
Çevre Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 12:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?