4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Ağlayan bebeği sarsmayın

AĞLAYAN BEBEĞİ SARSMAYIN

Erciyes Üniversitesi Çocuk İstismarını Önleme, Tedavi ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Yağmur, anne babaları ağlayan bebeklerin susturulması için sallamamaları konusunda uyardı.

Bebeklerin, ebeveynleri tarafından sevilirken ya da ağlayan bir bebeğin susturulmaya çalışılması esnasında aşırı sallamak suretiyle sarsıntıya maruz kaldığını belirten Yağmur, "Bunun da boyun kasları henüz gelişmemiş bebeklerin beyinlerinde köprü venleri yırtılmasına, beyin kanamalarına yol açmaktadır. Bu tür 'Sarsılmış Bebek Sendromu'na maruz kalan bebeklerin yüzde 15-27'si ölürken, 3'te 1'i ise özürlü hale gelmektedir" dedi.

ÇOCUKLARA FİZİKSEL İSTİSMAR

Çocuklara yönelik fiziksel istismara da dikkat çeken Fatih Yağmur, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 1-14 yaş arsındaki 40 milyon çocuğun istismar veya ihmale uğradığını, tıbbi ve sosyal desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Çocuklara yönelik fiziksel istismar olasılığını artıran risklerin, aileye ait riskler ve çocuğa ait riskler olarak değerlendirildiğini belirten Yrd. Doç.Dr. Fatih Yağmur, aileye ait risklerin; ekonomik sıkıntılar, işsizlik, eğitimsizlik, çocuk sayısının fazla olması, üvey

ebeveyn, küçük anne-baba yaşı, alkol veya uyuşturucu bağımlısı ebeveyn, psikiyatrik sorunlu ebeveyn, aile içi geçimsizlik ve şiddetten kaynaklandığını, çocuğa ait risklerin de; istenmeyen bir gebelik sonrası dünyaya gelen çocuk, özürlü çocuk, özel bir bakım gerektiren çocuk, hiperaktif çocuk gibi sebeplerden kaynaklandığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2011 Cumartesi 13:20:01
Güncelleme :30 Nisan 2011 Cumartesi 18:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?