3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Arılara kış bakımı uyarısı

ARILARDA KIŞ BAKIMI UYARISI

Ordu İl Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekim Numan Saraçoğlu, arıların sıcaklıklarını korumaları için oluşturdukları kış salkımlarının bozulmasına fırsat verilmeyecek ve sesten uzak yerlerde yapılarak kesinlikle rahatsız edilmemesi gerektiğini söyledi.

Arıların yeni sezon öncesi yapılacak bakımlarının tüm yıla yansıyacağını ifade eden Numan Saraçoğlu, bu nedenle bal hasadından hemen sonra sonbahar bakımları ve kışlatma çalışmalarının yapılması gerektiğini kaydetti. Kış öncesi arılara belli bir miktar bal ve polen bırakılması gerektiğini bunun onlar için moral olduğunu ifade eden Saraçoğlu, "Genç ana arılar yaşlarına oranla kışın daha az ölüm riski taşımaktadırlar. Daha iyi bir kış kuluçkası yaptıklarından genç analı koloniler daha garantili olarak kışı geçirirler. Sonbahar popülasyonunu meydana getiren yalnızca genç ve verimli bir ana arılar değildir. Bu popülasyonun oluşumunda ve devamında temel gereksinim kışlık yiyecek olarak bırakılan bal ve polen miktarıdır. Sonbahar dönemi başlangıcı olarak kabul edilen hasat sırasında arılara 15-20 kilogram dolayında çoğu sırlı bal mutlaka bırakılmalıdır. Çünkü güçlü bir koloni de bu miktar bal her zaman için moral gücü bakımından zorunludur. Kolonilere yeterli kadar bal ve polen stoku bırakılmamış olsa bile bal hasadından sonra şurupla besleme yapılmalıdır" dedi.

Son bahar sonrasında karşılaşılabilecek sorunlardan ve dikkat edilecek hususlar hakkında bilgiler veren Saraçoğlu, şöyle konuştu: "Koloniler hastalık ve zararlılardan arındırılmalı. Kovanlar su geçirmemeli, sehpa üzerine yerleştirilmelidir. Etrafında hava akımı olacak şekilde açıklık bulunmalı, barındırma yeri rüzgar almayan insan ve hayvan etkisinden uzak, güvenli bir yer olmalıdır. Olabildiğince üstü kapalı arılıklar yapılmalıdır. Arılar kovan içi sıcaklığı 14 dereceye düştüğünde bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar. Salkımın merkezinde sıcaklık 33 derece dış yüzeyinde ise 6-7 derecedir. Salkımdan herhangi bir sarsıntı ile düşer, arılar tekrar salkıma çıkamaz ve ölürler. Bu nedenle kışlatma yeri olarak arıların kış salkımını bozacak gürültü ve sesten uzak yerler seçilmeli ve arılar kesinlikle rahatsız edilmemelidir."

Kış mevsiminde temel koşullar sağlanmış kolonilerin hava sıcaklığının ne denli düşerse düşsün arıların güvenli bir kış geçireceğini ifade eden Saraçoğlu, "Bu nedenle koloniler yeterince güçlü popülasyonlara sahip olmalı, yeterince besin stokları bulunmalı, kovan içinde yukarı doğru havalandırılma olmalıdır. Petekten peteğe kolay geçiş ve haberleşme sağlanmalı, su gereksinimi karşılanmış olmalı ve kovan giriş yönü rüzgardan korunmuş olmalıdır. Bu temel koşulları sağlamış koloniler hava sıcaklığı ne denli düşerse düşsün açık alanlarda kışı güvenli bir şekilde geçirirler. Bu çerçevede elverişsiz olmasından kovanları koruma adı altında gereğinden fazla sarıp sarmalayarak yanlış yapılan uygulamalar sonucu oluşan nem ve havasızlıktan çeşitli hastalık ve zararlıların meydana getirdiği problemlerden kaynaklanmaktadır. Kış süresince ölüm nadir olarak meydana gelmekte ancak koloniler kışı atlattıkları sanıldıktan sonra bahar ölümleri görülmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 12:06:02
Güncelleme :27 Ocak 2010 Çarşamba 12:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?