3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Bal ihracatı azalıyor

BAL İHRACATI AZALIYOR

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet Akdeniz, son 6 yılda bal ihracatının kademeli olarak düşüşe geçtiğini belirtti.

Ordu Arıcılık Yetiştirme Birliği (ORAYBİR) tarafından arıcılara yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısında bal ihracatıyla ilgili açıklamalarda bulunan Cevdet Akdeniz, birçok alanda olduğu gibi arıcılık faaliyetlerinde de rekabet edebilirlik açısından alınması gereken çok yolun olduğunu belirtti. 2003'lü yıllarda 16 bin ton bal ihracatı yapılıp bunun karşılığında 38 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını belirten Akdeniz, "O dönemde balık ihracatı bala göre çok daha azdı. Balık ihracatı giderek

artarken bal ihracatımız tam tersine kademeli olarak düştü. Bunun birçok sebebi var. En basit örnekler verirsek, ilaçlamalarda birçok kuralları hiçe saydık, antibiyotik verirken bir uzman kişiye danışma ihtiyacı duymadık. Birilerinden bir şekilde gördük ve onu uyguladık. 2005 yılında Almanya'ya 4 bin ton balımız gitti. İlaçtan dolayı geri geldi. Rekabet edemememizin gerekçelerinden birisi de üretimde uzmanlaşmayı yeni benimsenmeye başladık. Bölge için konuşursak, fındığımız var. Hayvancılığın yanında

arıcılık da yapıyoruz. Hepsini birden yaparken birinde uzmanlaşamıyoruz. Gereği gibi yapmıyoruz. Geçen birkaç yıldır arı ölümleri yaşandı. Özellikle Avrupa ülkeleri arı popülasyonu konusunda sıkıntıdalar. Şimdi bu ülkeler gözlerini Türkiye'ye çevirdi. İbre bize doğru döndü. Biz oyunu kuralına göre oynamalıyız" dedi.

Grand TESK Otel'de yapılan toplantıya, AK Parti Ordu Milletvekili Hilmi Güler, TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet Akdeniz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Yılmaz, Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, Ziraat Bankası Tarımsal Krediler Daire Başkanlığı yetkililerinin yanı sıra Trabzon, Adana ve Artvin'den birlik başkanları ve birlik üyesi çok sayıda arıcı katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2010 Pazartesi 19:09:02
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 23:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?