6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Balık yetiştiriciliği izni iptal edildi

Ordu İdare Mahkemesi, Tarım Bakanlığı'nın Perşembe ilçesi Çamburnu ile Hanut Burnu arasında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılması amacıyla özel şirket ve kişilere verdiği izni iptal etti.
 
Ocak ayında yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının başvurusu üzerine izinleri tamamen iptal etti. 

Geleceğini turizme bağlayan Perşembe ilçesinin Çamburnu ile Hanut Burnu arasında kalan alanda ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapmak amacıyla başvuruda bulunan 4 özel şirket ve kişilere, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verildi. İlçedeki sivil toplum kuruluşları karara tepki göstererek Ordu İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün siyaset arkadaşı ve avukatı Murat Hazinedar'ın gönüllü avukatlığını yaptığı davada İdare Mahkemesi, konuyu bilirkişiye havale etti. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Ergün, Çevre Yüksek Mühendisi Araştırma Görevlisi Andaç Akdemir ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Ali Türker tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda söz konusu alana balık çiftliğinin kurulamayacağı belirtildi. Bir yıllık gözlemler sonucu yapılan incelemeler sonunda hazırlanan raporda, şu gerekçelere yer verildi: "Söz konusu alanda zaten çok sayıda kafes balıkçılığı işletmesinin bulunduğu, Karadeniz'deki toplam üretimin yüzde 80'inin Ordu-Perşembe bölgesinden karşılandığı, bu durumun bölge sahilinin taşıma kapasitesini zorladığı, dava konusu kafes balıkçılığının söz konusu alanda yapılması ile ileride ekolojik dengenin tahrip olacağı, ayrıca davaya konu alanda derinliğin 30 metre civarında seyretmesi, bölgenin korunaklı, sığ ve su yenilenmesinin zayıf olmasından dolayı bölgede deniz tahribatının yüksek olacağının düşünüldüğü, deniz suyunda kafes balıkçılığı sebebiyle su kalitesinin bozulacağı ve sonuçta turizme zarar vereceği, bölgede yoğun kafes balıkçılığı bulunması sebebiyle denizel alanda yaşayan balık sayısı fazla olduğu için deniz suyunda fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik yönden doğal özelliklerin bozulmasının kaçınılmaz olduğu ve bunun neticesinde su kirliliği probleminin doğacağı, yörenin diğer deniz canlıları için uygun beslenme alanı oluşturduğu belirlenmiştir." 

Söz konusu raporun ardından Tarım Bakanlığı'nın Ordu İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz üzerine mahkeme konuyu tekrar ele aldı. Konuyu yeniden değerlendiren mahkeme, ocak ayında aldığı kararla söz konusu alanın kafes balıkçılığı yapmak için ekolojik açıdan uygun olmadığı sonucuna vararak, yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Aylardır konuyu hukuki zeminde ele alan mahkeme, söz konusu alanda ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılmasını hukuka uygun bulmayınca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen tüm izinleri Danıştay'a itiraz yolu açık olmak üzere iptal etti.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 17:17:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?