4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Baraj ve dereyolu gün sayıyor

Ordu'da yapımı süren Topçam Barajı'nın yüzde 72'sinin tamamlandığı, Ordu-Sivas güzergahını 1.5 saate indirecek olan Dereyolu'nun ise karayollarına devredilme aşamasında olduğu bildirildi. 

1970'li yıllarda Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki akarsulardan elektrik enerjisi elde edilmesi yönünde yapılan çalışmaların ardından Ordu'da Melet Irmağı üzerinde 1997 yılında yapımına başlanan Topçam Barajı'nın inşaatı 9 yıldır devam ediyor. 2 yıl önce fiziki gerçekleşme oranı yüzde 15 olan Topçam Barajı'nın bütçeden iyi bir ödenek alması üzerine hızlandırılan çalışmalar inşaatı önemli bir aşamaya getirdi. Baraj inşaatının fiziki gerçekleşme oranının yüzde 72 seviyesine getirildiği bildirildi. 118 metre yüksekliğinde olacak olan baraj gövdesinde yaklaşık 90 metreye ulaşıldı. Barajın bitirilmesinin ardından hidroelektrik santralı da yapılarak, bölge illerine hem elektrik sağlanacak hem de temiz içme suyu ve tarım sulama alanı oluşturulacak. 

Aynı yerde yapılan ikinci büyük yatırım ise projedeki adıyla Baraj ve HES'lere ulaşım yolu olarak bilinen Dereyolu çalışması oldu. Aynı zamanda Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak olan yolda 13 tünel açıldı. Şu anda sanat yapılarıyla tünel kaplama işlemlerinin yapıldığı çalışmanın bitirilmesinin ardından yatırım Karayolları'na devredilecek. Yolu devralan Karayolları Genel Müdürlüğü, yolu asfaltladıktan sonra ulaşıma açacak. 

AKP Ordu İl Başkanı Fatihan Ünal, Dereyolu'nun devrinin gerçekleşmesinin ardından ulaşıma açılacağını kaydederek, "Her şey zamanla ve sabırla oluyor. Topçam Barajı 35 yıldır, Dereyolu 120 yıldır hayali projelerdi. Biz bunu gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.
.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2006 Perşembe 15:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?