3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

BDH protokole kaldı

BDH PROTOKOLE KALDI

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, tıp fakültesi hastanesi için Boztepe Devlet Hastanesi'nin (BDH) ortak kullanımının sadece protokole kaldığını açıkladı.

ODÜ'nün özel bir hastanenin devri konusundaki girişimlerinin sonuçsuz kalması sonrası gündeme gelen BDH'nin ortak kullanımıyla ilgili görüşmelerde sona yaklaşılıyor. Bu konuda ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hulusi Gürel Sağlık Bakanlığı düzeyinde görüşmeler yaptı. Geçtiğimiz günlerde eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in özel girişimleriyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşme fırsatı bulan ODÜ heyeti, imzalanacak özel protokolün detaylarıyla ilgili bakanlık düzeyinde görüşmeleri büyük ölçüde tamamladı. Yapılan görüşmelerde ODÜ'nün ortak kullanımın 2 yıl ile sınırlı kalması yönünde net tavrını ortaya koyduğu ve bakanlık yetkililerin bunun üzerinde çalıştığı belirtildi.

 

"EN İYİSİNİ SEÇMEYE UĞRAŞIYORUZ"

Ortak kullanım modeliyle ilgili detaylar hakkında bilgi veren ODÜ Rektörü Prof.Dr. Haluk Kefelioğu, bunun Ordu için yeni oluşturulmuş bir model olmadığın ve Türkiye'de 7-8 benzer örneğin olduğunu kaydetti. Tıp fakültesi hastanesinin ODÜ'ye kazandırılması noktasında hiçbir takıntıları bulunmadığı ifade eden Prof. Dr. Kefelioğlu,"Söz konusu model en son Marmara Üniversitesi gibi köklü bir kuruluşta uygulandı. Sağlık Bakanlığı ile aynı modeli kullanarak ortak kullanım için çalışıyoruz. Bu zamana kadar bir çok üniversite bunu yaptı. Hiçbir üniversite hastanesi kendi binasını tamamlanıp içine geçip çalışmaya başlamamıştır. Bu bir süreçtir. Bütün üniversitelerde böyle olmuştur. Örneğin Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, yıllarca göğüs hastanesi ile ortak kullanım yapmıştır. Bizim hiçbir zaman takıntımız olmamıştır. Önümüzde alternatifler vardı. En iyisini seçmeye uğraşıyoruz" dedi.

 

"BİZ AKSAYANA TALİBİZ"

BDH'nin seçiminin yapılan görüşmeler sonrasında ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Kefelioğlu, "Çok uğraştığımız ve istediğimiz özel hastane olmadı. İkinci olarak BDH gündeme geldi. Neden burası sorunun cevabına gelince, Sağlık Bakanı ile bu konuyu görüştük. Bakan 'hangisini isterseniz ortak kullanalım' dedi. Bizde kendilerine 'çok iyi çalışan bir Devlet Hastanemiz var' dedik. Bizim tarafımızdan bakıldığında yıl sonuna kadar 40'a kadar çıkacak hocalarımız var. Ayrıca uzman öğrenciler yetiştireceğiz. Dolayısıyla kalabalıklaşacağız orası bize yetmez. 'Biz aksayana talibiz' dedik. Yani Boztepe Devlet Hastanesi'ne talip olduk. Bu ortak kullanım koşullarının hepsini konuştuk. Biz anlaşmanın çevresini sözlü olarak oluşturduk ve bir metin verdik. Onlarda bu metin üzerinde çalışıyorlar. Ortada bir protokol imzalanmadığı için şuan BDH, ODÜ'nün diyemez. Ancak sözlü olarak bir çok konuda anlaşmaya varıldı" diye konuştu.

 

"2 YIL SONRA DEVİR YOKSA İMZA ATMAYIZ"

Oluşturulacak modelle üniversite öğretim görevlilerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hekim gibi çalışacağını ancak en fazla 2 yıl sonra hastanenin devrinin ODÜ'ye yapılması konusunda görüş bildirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Kefelioğlu şöyle konuştu:"Yöntem olarak bizim hocalarımız Sağlık Bakanlığı'nın hizmetine girecek. Ürettikleri bütün döner sermaye bakanlığa gidecek. Hocalarımız tıpkı değer hekimler gibi performanstan ücret alacaktır. İki temel derdimiz var. Elimizdeki hocalarımızı Ordu'nun sağlık hizmetimize sunmak. Ordu'da her yıl 140 bin sevk veriyor. Bu çok önemli bir sağlık göçü. Bunları görüp ayağımızın yere basması lazım. Hocalarımız Sağlık Bakanlığı'nın doktoru gibi çalışacak. Ancak bunun bir süresi olması lazım. Bu sadece bizim istediğimiz bir süre değil. Sağlık Bakanlığı hep süreli yapmış. Bizde 'daha önce yaptığınız süreli anlaşmaları bizimle de yapın' dedik. Biz bu süre 2 yılı geçemez diyoruz. 2 yılda yumuşak geçiş halinde yapalım. Az kazanalım ama 2 yıl sonra Sağlık Bakanlığı burayı ODÜ'ye devretsin. Orası artık 3. basamak hastane olsun. Bu işte bir zarar varsa kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. Ordu tıp fakültesi için can atıyor. Diğerinde yanımızda durmadılar. Bu fırsatı da kaçırmayalım. Diğer illerde böyle oluyor. Bu nedenle uygulanacak olan yöntem budur. Bunun dışındaki her şey yalandır, yanlıştır. Tamamen sistem bunun üzerinden gidecek. 'Hemen verelim' denilebilir. Biz bunu istemeyiz. Buradaki personel arkadaşların bir durumu var. Burada geçici işçilerin haricinde 280 kişi çalışıyor. Bu 2 yıllık süreyi geçişi sağlamak için belirliyoruz. Sağlık Bakanlığı bu süre içerisinde 'personeli size veriyoruz' diyebilir. Biz bunu kabul ediyoruz. Yetişmiş deneyimli eleman neden istemeyelim. Buradan karlı çıkacak Ordu olacaktır. Buraya hocalarımız gelince daha çok tercih edecektir."

 

"NİSANDA POLİKLİNK HİZMETİ VERMEYE BAŞLARIZ"

Sağlık Bakanlığı ile imzalanacak protokolün sonunda devir olmaması halinde altına imza atamayacaklarını belirten Prof. Dr. Kefelioğlu,"Hocalarımız 6-7 yıl Sağlık Bakanlığı'na çalışamaz. Her yerde devirli imzalanıyor da bizde neden olmuyor. Sakarya, Tekirdağ, Giresun devirli. Bizim tedirginliğimiz bakanlık için yok. Ordu'da çok yanlış tartışılıyor. Bu konu 1 ay içerisinde çok büyük olasılıkla biter. Biz kendimiz bir metin hazırladık. Önlerine koyduk. Onlardan yanıt bekliyoruz. Bir iki hafta içerisinde belli olur. Yazışmalarla beraber en az 6 haftalık bir süre var. Hızlı gidersek nisan ayında ilk poliklinik hizmetini vermeye başlarız. Hastanenin alt yapıları hazırlandı" şeklinde konuştu.

BDH PROTOKOLE KALDI
BDH PROTOKOLE KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 11:12:03
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 18:02:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yeliz çakır IP: 88.255.36.xxx Tarih : 12.02.2010 10:20:05

Sayın Rektörümüz Haluk KEFELİOĞLU;Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Umarım Ordu Tıp Fakültesi sayenizde çabalarınızla kısa zamanda faaliyete geçer ve Ordu adına çok güzel bir iş yapılmış olur. Başta hükümetimiz olmak üzere üniversiteyi, aynı zamanda Tıp Fakültesini kuranlara binlerce teşekkür ederiz.