3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Bir asırlık gelenek sürüyor

BİR ASIRLIK GELENEK SÜRÜYOR

Ordu yöresine has olarak yapılan cevizli helva bir asırdır babadan oğla geçiyor.

Türkiye'de sadece Ordu'ya has olarak yapılan cevizli helvalar büyük bir uğraşlar sonucu alıcılarıyla buluşuyor. Meyan kökü, süt, şeker, ceviz ve liman tuzu ile birlikte yapılan cevizli helva üretimi her geçen gün azalıyor. Yıllardır babadan oğla geçen bir gelenek olarak süren cevizli helva ustaları geleceği konusunda kendilerinden sonra bu mesleği sürdürecek kimsenin kalmayacağını söylüyorlar. Cevizli helvanın tanıtımı için yerel yetkililerden destek beklediklerini belirten helvacılar, sağlığa da yararlı olan bu ürünün önemli olduğunu söylüyorlar. Helvacılığın dede mesleği olduğu ifade eden Ekrem Çelebi, sadece Ordu'ya has olarak üretilen bu helvaya sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Geçimini sadece bu işten sağladığını ve her geçen gün ilginin azaldığını ifade eden Çelebi, "Bu işe 10 yaşında başladım. Dede mesleğini devam ettiriyorum. Ancak her geçen gün bu helvaya ilgi azalıyor. Sahip çıkılmasını istiyoruz. Daha önce tanıtımının sağlanması için girişimde bulunacaklarını söyleyenler olmuştu. Bize özgü olan bu markayı değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Yapımının çok zor ve zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Çelebi,"Yapımı kesinlikle kolay bir iş değil. Saatlerimizi alıyor. İçerisine meyan kökü ceviz, şeker ve limon tuzu katıyoruz. Bir süre kaynattıktan sonra soğumasını bekleterek bu malzemeleri karıştırıyoruz. Tamamen el gücüyle yapılıyor ve karıştırmak büyük güç istiyor. Ben bütün geçimimi bu işten sağlıyorum. Daha önceleri iyi iş yapıyorduk. Son zamanlarsa satışlar oldukça azaldı. Ordu'da bu işi yapanların sayısı parmakla sayılacak kadar az. Kilosunu 12 TL'den satıyoruz. Yine de talep azaldı" diye konuştu.

BİR ASIRLIK GELENEK SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 13:53:05
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 13:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ozcan IP: 80.127.156.xxx Tarih : 15.02.2010 04:08:04

Cocuklumda hep dugunlerde satilirdi.bacaya atilan fisekleri toplar..sonra satar helva alirdik....Bana ogretsinler ben hobyy olarak devam ederim...