5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Bolaman-Perşembe çevre yolu tamamlanıyor

Ordu'nun Perşembe İlçesi ile Bolaman Beldesi arasındaki güzergahta, Karadeniz Sahil Yolu kapsamında yapımı devam eden ve Türkiye'nin en uzun karayolu tünelinin de içinde bulunduğu Bolaman-Perşembe çevre yolu yapım çalışmalarında sona yaklaşıldı.
 
Halen asfaltlama ve ışıklandırma çalışmalarının devam ettiği 27 kilometrelik yolun 15 kilometresini asfalt yol, 4 bin 600 metresini 5 ayrı tünel, 7 bin 487 metresini viyadük ve köprüler oluşturuyor. Dış krediyle yapımı süren ve 361 milyon dolara ihale edilen yolun 2006 yılı fiyatlarıyla bedeli 400 milyon dolar olarak belirlendi. Çalışmalarda bugüne kadar 300 milyon dolar harcandığını ifade eden yetkililer, 110 milyon dolar sağlandığı takdirde yolun 2007 yılında hizmete açılacağını kaydetti.

 Yıl sonuna kadar tüm alt yapı ve sanat yapılarının bitirilmesi hedeflenen yolun hizmete girmesiyle birlikte Türkiye'nin trafik kazaları açısından 'kara noktası' olarak bulunan Fatsa-Perşembe arasındaki keskin virajlarla dolu güzergah tarihe karışacak. Bu durumda 42 kilometrelik Ordu-Fatsa yolu 27 kilometreye düşecek. Güzergah üzerinde bulunan ve daha önce 'Hapan Tüneli' adı altında inşasına başlanan, ancak çalışmalarda görevli bulunduğu sırada geçirdiği rahatsızlık sonucu 1 yıl önce hayatını kaybeden Mühendis Nefise Akçelik'in adı verilen tünel ise tamamlandığında Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyacak. 

Sağ tüpü 3 bin 775 metre, sol tüpü ise 3 bin 778 metre uzunluğundaki tünelin yanısıra güzergahta toplam uzunlukları yaklaşık 810 metre olan Kuzbökü, Asarkaya, Kadıoğlu ve Tekkebak tünelleri de bulunuyor. 

AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz ve AK Parti Ordu İl Başkanı Fatihan Ünal, parti yöneticileriyle birlikte yol yapım çalışmalarını inceledi. Çalışmalardan memnun görünen Milletvekili Yılmaz, yaptığı açıklamada, yolun Karadeniz'in doğal özelliği olan heyelan ve teknik sebeplerden dolayı biraz geciktiğini söyledi. Yılmaz, "Güzergah üzerindeki çalışmalar aralıksız sürüyor. 

Yolda yüzde 70 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Sadece bazı bölümlerde heyelanlar ve bazı teknik eksiklikler sebebiyle yolun bir şeridinin yaz aylarında açılması planlanıyordu. Ancak bu aksaklıklarda giderildikten sonra Bolaman-Perşembe çevre yolu yıl sonuna kadar hazır hale gelecektir. Bu yolun hizmete girmesiyle Ordu'nun ilçeleriyle olan bağlantısı ve ulaşımı kolaylaşacaktır. Ordu ilk defa bir şehir olduğunu fark edecektir. Bu yatırımı Ordu'ya kazandırdığımız için mutluyuz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 15:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?