3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Borsa başkanından uyarı!

BORSA BAŞKANINDAN 'MÜDAHALESİZ PİYASA' UYARISI

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, devletin fındık alımından çekilmesinden sonra fındığın serbest piyasa şartlarında alınıp satıldığını, ancak üreticinin 'müdahalesiz piyasanın' gerçek yüzüyle tanışmadığını söyledi.

Nejdet Gürsoy yaptığı açıklamada, bu sezon fındık rekoltesinin az olması sebebiyle üreticinin zarar görmediğini, ancak bol rekolteli bir sezonda üreticinin mutlaka mağdur olacağını belirtti. Bol rekolteli bir sezonda alıcı ve satıcı dengeleri eşitlenmez, üretici direnç ve tepki gösterecek duruma getirilmezse kesinlikle mağdur olacağına dikkat çeken Gürsoy, "Fındıkta artık müdahale yoktur. Yani fındık artık serbest piyasa koşullarına göre alınıp satılacaktır. Bu sistemin içerisinde üreticinin güçlenmesi gerekir. Zira direnç gösterebilmesi, beğenilmeyen fiyatlarda pazara mal indirmemesi için onu rahatlatıcı, direnebileceği tedbirlerin bulunup hayatiyete geçirilmesi gerekir. Çünkü üretici bu yıl fındık rekoltesi az olduğu için müdahalesiz piyasanın gerçek yüzünü göremedi" dedi.

Bol rekolteli bir sezonda bugünkü tablo ile üreticinin mutlaka mağdur olacağını dile getiren Gürsoy, "Bu da aynı şiddetle fındık piyasasını etkileyecektir. Şayet 2010 yılı fındık sezonuna 8 ay gibi bir süreç varken şimdiden bol bir rekolte olacakmış gibi üreticiyi kesinlikle dirençli hale getirebilecek düşük fındık fiyatlarına pazara indirmeyerek tepki gösterebilecek güce getirebilmenin arayışı içerisinde olmalıyız. Sorun gelmeden, yaşanmadan çözülmeye çalışılmalı. Aksi takdirde hep eskiden olduğu gibi çok konuşur, çok tenkit eder ama fındık içinde hiçbir şey yapmayız. Bu işler konuşarak değil çözüm üretilerek, takip edilerek gerçekleşir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 11:55:03
Güncelleme :25 Ocak 2010 Pazartesi 13:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?