5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Bülbül Deresi temizleniyor

Ordu Belediyesi, şehri ikiye bölen ve 60 yıldır kesintisiz temizlenen Bülbül Deresi'nde yaz sezonu için temizlik çalışmalarına başladı.
 
Hemen her yağışta yüksek kesimlerden gelen moloz, taş ve ağaç kütükleriyle kaplanan, zaman zaman tıkanan Bülbül Deresi'nde temizleme çalışmaları sürüyor. Belediye Başkanı Seyit Torun, yaz mevsiminin gelmesiyle derelerde biriken kum ve taşların temizliğini yapmaya başladıklarını söyledi. Çalışmaların birkaç gün süreceğini kaydeden Başkan Torun, "Derelerimizde kış ayında yağmur ve kar sularının getirdiği kum ve çakılların, ileriki günlerde sellere neden olmaması için temizliklerini yapıyoruz. 3 greyder çalışmaları sürdürüyor" dedi. 

Şehrin içinde kalmasıyla insan gücüyle ilk olarak 1945 yılında temizlenmesine başlanan Bülbül Deresi için, 60 yıl önce şehirde bulunan 15-65 yaş arası tüm erkek vatandaşlar işçi olarak çalışıyordu. Ordu Çevre Koruma Vakfı'nın kültür yayınları arasında bulunan ve merhum araştırmacı yazar Sıtkı Çebi'nin kaleme aldığı 'Ordu'dan Görüntüler' adlı kitapta, Bülbül Deresi'nin 60 yıldır ıslah edilemediği, hatta gazete ilanıyla duyuru yapılarak, eli ayağı tutanların dere ıslahında belediye emriyle işçi olarak çalıştırıldığı belirtiliyor. Buna göre, yıllarca şehrin kanalizasyonunun akıtılmasından dolayı halk arasında kötü bir şöhrete sahip olan Bülbül Deresi'nin ıslah edilmesi için 1945 yılında belediye tarafından gazetelere ilan verildi. İlanda, derenin bin 300 metrelik kısmının ıslah edileceği belirtilerek, şöyle deniliyordu:
"Şehirde mukim yabancı memurlar haricinde, 15-65 yaş arasındaki bütün vatandaşlar bu temizlik işinde ya 5 gün çalışacaklar, yahut yevmiye 2 lira hesabıyla 10 lira ödeyeceklerdir. Bedenen çalışmak istemeyenler en geç 25 Haziran tarihine kadar 10 lirayı belediye veznesine yatırmış olacaklardır. Çalışamayacak derecede malul, ayni zamanda fakir olanlar, 25 Haziran tarihine kadar belediye veya hükümet doktorlarından alacakları raporla tevsik edeceklerdir. Bu işte bedeni veya nakdi mükellefiyeti tespit edilen zamanlar içinde yerine getiremeyenler 50 liradan 500 liraya kadar para cezasına ve 1 haftadan 1 aya kadar da hapis cezasına çarptırılacakları önemle bildirilir." 

Gazete ilanının ardından binlerce insanın dere yatağında çalıştırılarak Bülbül Deresi'nin temizlik işinin gerçekleştirildiği belirtilen kitapta, "Ancak, yine de derenin etrafa taşması önlenememiştir" deniliyor.
.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 17:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ozcan IP: 83.83.152.xxx Tarih : 13.06.2006 22:57:54
Ben anlamiyorum neden denize kapi yaplmiyor yazlari acilan kislari kapana bilen.Aynen hollanda oldugu gibi.hem kokmaz hem daha guzellik verir