9
Mayıs
2024
Perşembe
ORDU

CHP'li Türkmen: Fındık üreticisi kaderiyle başbaşa kalacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, fındık üreticisinin ve FİSKOBİRLİK’in gelecek yıl da kaderiyle başbaşa kalacağını iddia etti.

Kazım Türkmen, CHP’li Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri Trabzon Milletvekili M. Akif Hamza Çebi, Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Aydın Milletvekili M. Mesut Özaklan, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Milletvekili A. Kemal Kumkumoğlu ile birlikte, Ekim ayında Maliye Bakanlığı’nın 2004 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında komisyon başkanlığına ’FİSKOBİRLİK’e 50 trilyon lira ödenek ayrılması’ konusunda yazılı bir teklif verdiklerini belirtti.

Bu teklifin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve diğer AK Parti’li üyeler tarafından kabul görmediğini savunan Türkmen, "Fındık ürünü ve üreticisi gelecek yıl kaderi ile baş başa bırakıldı" dedi.

Hükümetin gözünde geçimini fındıktan sağlayan 8 milyon insanın, bir Cüneyt Zapsu kadar değeri olmadığını ileri süren Türkmen, "Komisyona FİSKOBİRLİK için teklif ettiğimiz 50 trilyon lira aslında komik bir rakamdır. Ancak bu ödeneğin konulması fındık piyasasına ve Avrupalı alıcılara bir rahatlama getirecek, hükümet gelecek yıl fındığın destekçisi olacak güven ve izlenimini verecekti. Bu teklifin reddedilmiş olması hükümetin fındık ürün ve üreticisine bakış açısını ifade eder. Bir Cüneyt Zapsu’yu, 5 tane ihracatçıyı 8 milyon insandan daha değerli gören, o insanların geleceği için 8 milyon insanı karamsarlığa, açlığa mahkum eden bir anlayış olur mu?" diye konuştu.

Bu yıl fındık fiyatlarının yükselmesinin tek sebebinin rekolte azlığına bağlayan Türkmen, şunları söyledi:
"Ya rekolte 500 bin ton olsaydı hükümet ne yapardı? Üreticinin hali ne olurdu? Ancak gelecek yıl rekolte yüksek olacak ve fındıkta sorunlar yeniden yaşanacak. Bu sorunların yaşanmaması için hükümet görevini yapmalıdır."

METİN AKYÜREK-ORDU (İHA)
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2003 Cuma 00:00:15
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 19:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?