5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

'Çocuklarınıza tüketici bilinci aşılayın'

Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) Ordu Temsilcisi Ufuk Ersoy, çocukların tüketici bilincine sahip olmada en önemli faktörün aileler olduğunu belirterek, "Aileler çocuklarına tüketici bilincini aşılamalıdır" dedi. 

Ufuk Ersoy, yaptığı açıklamada, günümüzde artan üretimle birlikte tüketiminde hızla arttığını, bir çok ürünün piyasaya çıktığını, hatta raftaki bir ürünün yenisiyle yer değiştirdiğini, bunun da doğal olarak bilinçsiz tüketimi ortaya çıkardığını söyledi. Bu bilinçsiz tüketime maruz kalan en savunmasız kesimin çocuklar olduğuna dikkat çeken Ersoy, ailelerin tüketim ve tüketicilikle ilgili tutum ve davranışları çocuklarına kazandırmaları gerektiğini kaydetti. Ersoy, "Aile çocuğun ilk öğreticisidir. Çocuklukta edinilen tecrübeler geleceğe giden yolu oluşturur. Dolayısıyla çocuklara tüketici olma ile ilgili ilk tutum ve davranışlar erken yaşlarda öğretilmelidir. Çocuklar, ebeveynlerinin tüketime ilişkin davranış ve tutumlarını, paraya ulaşmayı, alış veriş yapmayı ve paranın harcama biçimini, kayıtların nasıl tutulacağını gözlemleyerek öğrenmeye çalışırlar" dedi. 

Ersoy, çocuklara verilen tüketici eğitiminin ne gibi yararlar getireceğini şöyle açıkladı: "Çocuğun satın alma öncesi fiyat, kalite ve hizmet faktörlerinde kıyaslamalar yapma becerisine sahip olmasını sağlar. Sağlığa ve çevreye zarar veren ürünleri satın almaktan ve kullanmaktan uzak durucu bir davranış geliştirmelerini sağlar. Çocuğun değer ve faaliyetlerini geliştirerek parasını en iyi şekilde kullanmasını sağlar. Ürünler hakkında bilgi vererek akılcı kararlar vermesine yardımcı olur. Çocuğun değişen ekonomik koşulları algılamasına yardımcı olur. Aile ve ülke kaynaklarının daha iyi kullanılmasını sağlar. Ürün kalitesini mağazada kontrol etmesini ve ona benzeyen ve belki daha ucuz ürünlerle karşılaştırmasını öğretir. Ürün üzerindeki etiketleri ve başka bilgilerin önemini anlamasını sağlar. Ürünün görüntüsünün her zaman gerçek değerini göstermediği bilincine varmasını sağlar. Aynı ürünün değişik satış yerlerinde farklı fiyatlarda satılabileceğini anlamasını sağlar."
iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 18:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?