3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Çöpe çözüm evde başlıyor

ÇÖPE ÇÖZÜM EVDE BAŞLIYOR

Mimarlar Odası Ordu Şube Başkanı Mehmet Özçelik, Karadeniz Bölgesi'nde birçok ilde sorun olan çöp meselesinin çözümü adına ilk adımın evlerde ayrıştırma olduğunu söyledi.

Mehmet Özçelik yaptığı açıklamada, çöp sorunun yaklaşık 12-13 yıldır Ordu'nun gündemini işgal ettiğini ve halen çözüm bulunamadığını kaydetti. Çöp sorunun sadece Ordu'ya özgü değil birçok Karadeniz'e kıyısı bulunan ilin çözümlenemeyen sorunu olduğunu ifade eden Özçelik, "Uzun yıllardır sorunun çözümü için uğraşlar veriliyor. Ancak çok yol alındığı söylenemez. Ancak şunu unutmamak gerekiyor, insanlar yaşadıkça çöpler ortaya çıkacak. Dolayısıyla az ya da çok bunların toplanacağı bir yer olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu gerçekten çöp niteliği taşıyan atıkların bir yerde muhafaza ve ıslah edilmesidir" dedi.

Avrupa ve ABD'de tüm çöp teknolojilerini yakından incelenerek konuya kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini belirten Özçelik, "Bu teknolojilerin iyi değerlendirmeler yapılarak benzer örneklerinin hizmete sokulması gerekiyor. Şöyle bir gerçeğin unutulmaması gerekiyor. Elbette ki çöp tesisleri kara parçası üzerine yapılacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da uygun gördüğü bir ÇED raporuyla belirlenen arazide bu işe başlanıyor ama sonu gelmiyor. Öncelikle bu ön yargıdan kurtulmamız çok önemli. Kimse evinin yanında ya da yakınında bir çöp tesisi olmasını istemiyor. Ancak herkes çöp konusunda çözüm istiyor. Bu noktada vatandaşlarımıza da görev düşüyor. Hem bu ön yargıdan kurtulunması hem de çöplerin ayrıştırılması konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bütün her şeyin çöp olarak değerlendirilmesi ve ayrıştırılmadan atılması ıslahı çok zor hale getiriyor. Bu teknoloji ve imkanlarla bunun altından çıkılması mümkün değil. Burada yapılması gereken Avrupa'da olduğu gibi çöplerin öncelikle evlerde ayrıştırılması büyük önem arz ediyor. Aslında çöp diye tanımladığımız birçok maddenin geri dönüşümü var. Bu şekil de hem ıslah çalışmaları açısından hem de ekonomik olarak kazançlar sağlanabiliyor" diye konuştu.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde vatandaşın çok daha duyarlı olması için çevre ve çöp vergilerin Türkiye'ye göre çok daha fazla olduğunu ifade eden Özçelik, "Avrupa ülkelerinde devlet çöp konusunda vatandaşın bilinçlenmesi için büyük çaba gösteriyor. Vatandaşta buna azami dikkat ediyor. Burada belediyeler tarafından toplanan çöplerin gerçekten çöp özelliği taşıdığını söyleyebiliriz. Yani gerçekten çöp özelliği taşıyan hiç bir şekilde geri dönüşümü olmayan maddeler çöp olarak değerlendiriyor. Üstelik çöp konusunda uygulanan vergiler Türkiye'ye göre çok üst seviyede. Bu nedenle yerinde ayrıştırma ön plana çıkıyor. Belediyelere de çok büyük işler düşmüyor" şeklinde konuştu.

ÇÖPE ÇÖZÜM EVDE BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2010 Cumartesi 12:36:00
Güncelleme :13 Şubat 2010 Cumartesi 22:41:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?