3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Darbecilere suç duyurusu

ORDU'DA 12 EYLÜL DARBECİLERİ İÇİN SUÇ DUYURUSU

Ordu'da referandumun ardından, darbe döneminde mağdur olanlar suç duyurusunda bulundu.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) öncülüğünde yapılan suç duyurusu öncesi yaklaşık 40 kişilik bir grup Ordu Adliyesi önünde "Halkımız onay verdi 12 Eylül darbecileri yargılansın" yazılı pankart açtı.

Grup adına bir açıklama yapan EDP Ordu İl Sekreteri Vedat Şensoy, Ordu'nun 12 Eylül darbesinin baskı, işkence, sürgün ve zulümlerini en yoğun şekilde yaşayan kentlerin başında geldiğini, yapacakları suç duyurusunun 12 Eylül mağduru olan kesimlere ışık olacağını söyledi. 12 Eylül darbesini gerçekleştiren

kadronun yargılanması, askeri vesayetin ve darbeci zihniyetin yok edilmesi için önemli olduğunu söyleyen Şensoy, "12 Eylül darbesine ve Anayasasına karşı verilen mücadelenin meydana getirdiği toplumsal duyarlılığın devam edebileceğini, tarihsel belleğin canlı tutulacağını düşünüyoruz. Çünkü siyasi, toplumsal, sosyal ve insani görevimiz suç duyurusu ile sona ermemektedir. Şimdi görev tüm toplumsal güçlerle birlikte 82 Anayasası'nın tamamen değiştirilmesi, 12 Eylül'ün tüm sonuçları ile ortadan kaldırılması için mücadele etmektir" dedi.

Şensoy, 12 Eylül 1980 ve 7 Aralık 1983 tarihleri arasında görevli başta darbeyi gerçekleştiren generaller olmak üzere, darbe ve sonrasında görevde olan kuvvet komutanları, Ordu Komutanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, Sıkıyönetim Komutanları, darbe yasalarını uygulayan Valiler, Emniyet Müdürleri, Karakol Komutanları, işkence ve gayri insani uygulamalardan sorumlu kamu görevlileri ve dönemin sivil işbirlikçileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

"ZAMAN AŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bu arada 12 Eylül mağdurlarının Ordu Cumhuriyet Savcılığı'na verdikleri suç duyurusunda 'zaman aşımı' konusuna açıklık getirildi. Suç duyurusunda, 12 Eylül darbesini yapan kişiler hakkında zaman aşımının dolmadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Şüphelilerin işledikleri suçların soruşturmasına geçici 15. madde engel olduğundan zaman aşımı kesintiye uğramıştır, zaman aşımı söz konusu değildir. Kaldı ki şüpheliler darbe günü ve devamında suç işlemeye devam ettiklerinden dahi zaman aşımı hiçbir şekilde dolmamıştır. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda, çağdaş toplumların hukuk düzenlerinde zaman aşımı söz konusu değildir. Nazi Almanyasında insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmaması bu somut duruma emsaldir."

ORDU'DA 12 EYLÜL DARBECİLERİ İÇİN SUÇ DUYURUSU
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe 13:07:00
Güncelleme :23 Eylül 2010 Perşembe 13:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?