27
Nisan
2024
Cumartesi
ORDU

Dikenin ucundaki sağlık

Ordu'da yol kenarlarında yetişen dikenlerin ucundaki sürgünlerin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.


Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nuri Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Metin Deveci, Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede ve Dr. Nazım Şekeroğlu'nun 'Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları' konulu araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen,
yörede 'melocan' diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.
Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, "Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 10:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?