6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Don sigortası poliçeleri iptal ediliyor

Tarım Sigortaları Merkezi (TARSİM) Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü, fındıkta don sigortası yaptırmış, ancak teminat kapsamında olmayan herhangi bir nedenden dolayı hasarlanmış bütün poliçelerin hasar oranlarında iptal edilebileceğini açıkladı. 

Son dönemde fındık bahçelerinde özellikle Ocak ve Şubat aylarında aşırı soğuklardan kaynaklanan hasarların hangi teminat kapsamında nasıl temin edileceği ilişkin taraflar bir araya geldi. TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü, Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, Ordu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve çiftçiler bir araya gelerek mağduriyetlerin giderilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.
 
TARSİM Genel Müdür yardımcısı Haşim Altınözlü yaptığı açıklamada, son dönemde
üreticilerin bahçelerinde bir takım zararların oluştuğunu belirterek, sigorta kapsamında zarar ihbarında bulunduğunu, ancak yapılan ihbarların büyük oranda sigorta teminat kapsamına girmediğini kaydetti. Altınözlü, son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde fındık ürünü için sigorta yaptıran üreticilerin don, heyelan, yangın, dolu, gibi hasar ihbarları yapıldığını, ancak eksper görevlendirmelerinde böyle bir tespit yapılmadığının ortaya çıktığını dile getirdi. İki gündür konunun tarafları olan Tarım İl
Müdürlükleri ve Bakanlık nezdinde görüşmelerinin sürdüğünü belirten Altınözlü, "Konuyla ilgili Ankara cephesinde de temaslar devam ediyor. Özelikle yaşanmış olan bu felaketin nedenlerini ve boyutlarının belirlenmesinde fayda var. Eksperlerimiz şu an arazide hasar ve verim tespiti yapmaktalar. Yaklaşık binin üzerinde ihbar var. Bu ihbarların artacağını düşünüyoruz" dedi. 

Yaşanan olayların TARSİM don tazminatı kapsamın da olup olmadığı ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi aşamasında büyük mesai harcadıklarını ifade eden Altınözlü, "600-700 metre yükseklikte bulunan bahçelerde bakteriyel yanıklık dediğimiz bir hastalık tespit ettik. TARSİM sigorta kapsamı dışına giren zararlar 2090 sayılı afet yasası sigorta kapsamında giriyor. Bu yaşanan olayların bu kapsamda değerlendirilmesi konusunda Bakanlık bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. 

Hukuksal olarak TARSİM teminatının dışında olan bir zarardan dolayı çiftçilerimiz mağdur olmuşsa devlet bunu 2090'dan tazmin edebilir mi bunun gayreti veriliyor. En kısa zamanda neticesini de duyuracaklardır" diye konuştu.

"ÜRETİCİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ"
TARSİM'in ticari bir işletme olmadığını ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına zarar oranında poliçelerinin iptal edilebileceğini açıklayan Altınözlü şöyle konuştu: 

"TARSİM ticari ve kar amacı olan bir kuruluş değildir. Gönül ister ki çiftçilerimiz mağdur olmasın, TARSİM'de bir şey ödemesin. Ama gerçekten zarar söz konusu ise bunu ödemek bizim yükümlülüğümüzdür. Yalnız bunu biz belli şartlar altında teminat altına alıyoruz. Sigortacılık kendine göre kuralları olan bir bilim dalıdır. TARSİM sigorta mantığıyla çalışan bir havuz sistemidir. Bu bölgede dal kuruması olayı 40 yıldır hiç yaşanmamış. Böyle bir olay her iki taraf açısında poliçeler imzalanırken bir risk olarak hiç görülmedi. Don afetinin ürüne zarar vereceğini biliyorduk ve bunu da teminat altına alacak sigortaları gerçekleştirdik. Ancak Sibirya soğuğu gibi eksi 30 derecelere varan soğuklarda dalların ve ağaç gövdelerin donduğu bir ortamda bunu bir risk olarak göremedik. 

Açıkça söylemek istiyorum bu yıl mağdur olan çiftçilerimize primlerini iptal ederek mağduriyetlerini bir ölçüde gidermeye çalışıyoruz"

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:37:26
Güncelleme :12 Nisan 2008 Cumartesi 10:42:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?