7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Don sigortası tartışmaları

14 Haziran 2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında oluşturulan, yönetim kurulu; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından ikişer, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş'den birer olmak üzere toplam yedi üyeden oluşan Tarım Sigortaları Merkezi (TARSİM), fındık üreticilerini don sigortası konusunda uyardı. 

TARSİM Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu yaptığı açıklamada, son dönemde üreticilerin bahçelerinde bir takım zararlar oluştuğunu belirterek sigorta kapsamında zarar ihbarında bulunduğunu, ancak yapılan ihbarların büyük oranda sigorta teminat kapsamına girmediğinin belirlendiği vurguladı. Son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde fındık ürünü için sigorta yaptıran üreticilerin don, heyelan, yangın, dolu, gibi hasar ihbarları yaptığını ancak eksper görevlendirmelerinde böyle bir tespit yapılmadığının ortaya çıktığını kaydetti.

"İHBARLARIN DON İLE İLGİSİ YOK"
Fındıkta don riskinin bahçedeki ocaklarda bulunan çotanaklardaki danelerin (karanfilli tomurcukların) en az yüzde 90'ının etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp sap oluşturmaya başladıktan ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladıktan sonra başladığını belirten Yaşaroğlu, bu koşulların sigorta poliçelerinde belirtilmiş olmasına rağmen sigorta acentelerinin üreticiye bunları anlatmadığı ve yoğun şekilde don, heyelan, dolu riskleri gibi ihbarlar yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Yapılan eksper görevlendirmelerinde tespit edilen hasarların hiç birisinin teminat döneminde başlayıp başlamadığı hiç sorgulanmamış. Fındık bahçelerinde yapılan ihbarların don teminatıyla hiç ilgisi olmayan, Ocak ve Şubat aylarında aşırı soğuklar ve çeşitli nedenlerinde etkisiyle kurumuş olan ve don teminatı dönemine gelmemiş olan sürgün ve dallardaki tomurcukların hiç yaprak açmadığı hatta patlamadığı gibi dişi karanfil açım döneminde olan bu kurumuş dal ve sürgünlerin don hasarı olarak gösterilmek istendiği ve maalesef mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava şartlarına rağmen bugünlerde olmuş gibi hasar ihbarları yapılmış. Yapılmış olan ihbarlara ait bahçelerde eksperlerce yapılan hasar tespit çalışmalarında, gerek don riski gerekse dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın ve deprem riskleri için hiç bir teminat içi hasara rastlanmamıştır. Hasar ihbarı bilinçli yapılmalıdır".

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 11:43:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?