5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Don yine fındığı vurdu

2 yıl önce 2004 yılının Nisan ayının ilk haftasında soğuk havanın bıraktığı don sebebiyle ürününün büyük bölümünü kaybeden fındık üreticileri, bu zararlarının ödenmesini beklerken, ikinci bir don felaketine uğradı. 

Nisan ayının son haftasında meydana gelen donun yol açtığı hasar tespit çalışmaları tamamlandı. En büyük hasarın Türkiye'nin fındık üretiminin üçte birinin sağlandığı Ordu ilinde yaşandığı tespit edildi. 

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkili Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında Ziraat Mühendisleri İlhan Döngez, Musa İşler ve Ziraat Teknikerleri Temel Kotan ile Yaşar Karaoğlan'dan oluşan Hasar Tespit Komisyonu Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun'da arazi üzerinde yaptıkları hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Heyet tarafından hazırlanan raporda, Nisan ayının son haftasında meydana gelen ve 3 gün süren düşük ısıya bağlı don olayı sebebiyle bölgede sebze ve meyvelerde büyük ürün kaybının yaşandığı belirtilerek, özellikle fındık bahçelerinin etkilendiği kaydedildi. 

Trabzon'da yaptığı çalışmalarda fındıktaki ürün kaybının yüzde 3-4, Samsun'da yüzde 1-2, Giresun'da yüzde 5-6 olduğunu tespit eden heyet, Ordu ilinde ise zararın çok büyük boyutlarda olduğunu, yüksek bazı ilçelerde yüzde 100'ü bulduğunu kayıt altına aldı. Heyet Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ordu'daki hasarın boyutlarını şöyle açıkladı:
"Ordu ilinde yapılan arazi çalışmalarına göre, Gürgentepe, Gölkey, Aybastı, Çaybaşı ve Kabadüz gibi yüksek kuşakta bulunan ilçelerde don zararının oldukça etkili olduğu, özellikle Gürgentepe ve Gölköy'de yüksekliği 700 metrenin üzerinde olan bazı alanlarda zararın yüzde 100 olduğu belirlenmiştir. Her iki ilçede de don zararı bu ilçelerin toplam üretimini yüzde 55-60 düzeyinde etkileyecektir. Bununla beraber Ordu merkez ilçeyle diğer ilçelerin dere yatakları ile don ceplerinin oluşturduğu lokal alanlarda soğuk zararının yine önemsenecek düzeyde olduğu, bu alanlarda etkilenen fındıkların önümüzdeki haftalarda Haziran meyve dökümü şeklinde döküleceği ihtimali yüksektir. Bu değerlendirmelere göre, don zararı Ordu ili fındık rekoltesine yüzde 10-12 düzeyinde yansıyacaktır." 

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2004 yılı Nisan ayının ilk haftasında da don olayı meydana gelmiş ve Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde fındık bahçelerine ortalama yüzde 70 oranında zarar vermişti. Fındık üreticilerin bu afetten doğan zararını 296 milyon YTL olarak belirleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üreticilere bu paranın yüzde 15'ini ödemiş, geri kalan yüzde 85'lik kısım ise aradan geçen 2 yıla rağmen hala ödenmedi.
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 18:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?