3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ekmek paraları kağıttan çıkıyor

EKMEK PARALARI KAĞITTAN ÇIKIYOR

Ordu'da yaşları 25 ila 50 arasında değişen 10 kişi ekmek paralarını gece-gündüz demeden topladıkları kağıtlardan çıkarıyor.

Ordu Merkez Bucak Mahallesi'nde eski bir depoda yaşanan ekmek kavgası hayatın tüm zor şartlarına rağmen devam ediyor. Hayatı boyunca hiç iş bulamamış ya da farklı sektörlerde çalıştıktan sonra işsiz kalmış 10 kişinin kağıtların içindeki zor hayat mücadelesi görenlerin takdirini topluyor.

Çoğu evli olan kağıt toplayıcıları işsizliğe ve zor hayat şartlarına pes etmeyerek ekmek paralarını kazanmaya çalışıyor. Günün her saatinde ellerindeki arabalarla tüm şehri dolaşarak çöplerden ekmek parasına dönüştürecekleri kağıtları toplayan kağıt toplayıcıları evlerine götürdükleri bir lokma ekmeğin mutluluğunu yaşıyor. 15 yıldır kağıt toplayarak evinin geçimini sağlayan 3 çocuk babası Erdinç Günaydın, insanların kendilerine potansiyel suçlu olarak bakmamalarını istedi. İşsizlikten ve çaresizlikten bu işi yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Günaydın,"15 yılı aşkındır sokaklardan kağıt toplayarak eşime, çocuklarıma ekmek götürüyorum. Gece gündüz, soğuk sıcak demeden çöplerde ekmek kavgası veriyoruz. Günlük kazandığımız 15-20 TL ile hem kiramızı veriyor hem ailemize bakıyoruz" dedi.

Kağıt toplayıcıların genel olarak sokakta yaşayan insanlar olarak bilindiğini dile getiren Günaydın, "İnsanlar bizi sokakta yaşayan her an suç işleyebilecek kişiler olarak görüyor. Bizlere potansiyel suçlu olarak bakıyor. Oysa ki, biz sadece evimize götüreceğimiz ekmeğin peşindeyiz. Sadece buradaki küçük depodan 10 kişi ekmek yiyor. Tabi ki bizde isteriz daha iyi bir işimiz olsun. Çocuklarımızın her istediğini alalım. Geceleri çöplerde uğraşmak yerine çocuklarımızla zaman geçirelim. Ama olmuyor. Her şeye rağmen evimize götürdüğümüz helal ekmeğinin mutluluğunu yaşıyoruz. Kahvelerde oturup, sokaklarda boş boş dolaşmıyoruz. Azda olsa ekmeğimizi kazanıyoruz" diye konuştu.

Yıllarca inşaat işçisi olarak çalışan ancak son 1 yıldır işsiz kalan Cengiz Kıraç da, evine ekmek götürmek için çöplerden kağıt toplamaya mecbur olduğunu söyledi. Kıraç,"Yıllarca inşaatlarda karda kışta çalıştım. Son dönemde bu alanda da iş azaldı. Bende boş durmaktansa arkadaşlarla çöplerden kağıt topluyorum. Mahalle mahalle dolaşarak ekmeğimizi arıyoruz" şeklinde konuştu.

EKMEK PARALARI KAĞITTAN ÇIKIYOR
EKMEK PARALARI KAĞITTAN ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 14:14:00
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 14:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?