4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Erozyon savaştan beter

EROZYON SAVAŞTAN BETER

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Aşkın, Anadolu topraklarında erozyonun giderek artığını belirterek, "Toprak sadece savaşlarla kaybedilmez. En büyük kayıplar erozyon ile olanıdır" dedi.

Ordu Kültür Derneği tarafından Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) salonunda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada erozyonun giderek büyük boyutlara ulaşmaya başladığını belirten Doç Dr. Tayfun Aşkın, Türkiye'de her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprağın erozyon sebebiyle kaybedildiğini söyledi. Bu miktarın 500 milyon tonunun tarım toprağı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aşkın, "1 milyar 400 milyon toprağın kamyon kasasında taşındığı düşünülürse 30 bin kamyona denk düşüyor. İşin ilginç yanı ABD

yüzölçüm olarak Türkiye'den 12 kat büyüktür. Böyle olmasına rağmen, ABD'deki erozyon miktarı ile Türkiye'deki erozyon miktarı aynıdır. Bu tablo bile erozyonun Türkiye açısından korkunç boyutunu anlatmaya yeter" diye konuştu.

Bir toprak parçasının insan yaşamı açısından çok önemli olduğunu, kaybedilen toprağın yeniden kazanılması için binlerce yıla ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aşkın, "1 cm toprağın oluşumu için 200-1000 yıl gerekiyor. 40 cm toprağın oluşumu için 20 bin yıl gerekiyor ki, bu bile insanlık açısından toprağın önemini anlatmak için yeterlidir" şeklinde konuştu.

ORDU'DA EROZYON

Ordu'da erozyon oranının nispeten yüksek olduğunu, bu durumda toprak koruma önlemlerinin alınması gerektiğini ifade eden Aşkın, aksi takdirde erozyona oldukça duyarlı olan il topraklarının kısa süre içerisinde bulundukları yerlerden aşınıp başka yerlere taşınacağını ifade etti. Aşkın, "Bana çok sorulmuştur; 'Doğu Karadeniz'de erozyon olur mu?' diye. Evet olur. Sağanak bir yağış sonrası Melet ırmağına baktığınızda toprak renginde bulanık ve başka materyaller ile aktığını görürsünüz. Bu bile yüksek kesimlerde erozyonun ne kadar yüksek olduğunu gösterir" dedi.

EROZYON SAVAŞTAN BETER
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2011 Perşembe 10:23:05
Güncelleme :10 Mart 2011 Perşembe 12:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?