3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Eskipazar'ın röntgeni çekilecek

ESKİPAZAR'IN RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

Ordu'da Türklerin Karadeniz Bölgesi'ni fethettiğinde iskana açılan ilk bölge olan Eskipazar'ın röntgeni çekilecek.

14. yüzyılın başında Hacıemiroğulları Beyliği'nden Bayram ve Süleyman Beylerin Orta Karadeniz Bölgesi'ni fethetmesi üzerine Türkler bölgeye bütün varlıkları, aileleriyle birlikte yerleşerek toplu bir iskan politikası uygulayarak kendi düzenlerini kurdu.

Bu iskan politikası kapsamında Ordu'nun Eskipazar mevkiinde 'Bayramlı Kasabası' kuruldu. Ancak Türklerin gittiği her yerde uyguladığı nüfus ve iskan politikası kapsamında birçok eser kazandırdığı bilinmesine rağmen, Eskipazar'da bugün sadece bir cami kalıntısı, iki hamam ve birkaç tarihi mezar dışında bir eser bulunmaması Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün dikkatini çekti. Yörede toprak altında birçok tarihi eser kalıntısı olabileceğini göz önüne alan Müdürlük, yaptığı yazışmalarla yörenin yer altı röntgeninin çekilmesini istedi. Müdürlük, röntgen sonuçlarına göre arkeolojik kazı yapılmasını da talep edecek.

Bu arada aynı uygulamanın Yason Burnu'nda da yapılması istenecek. Yason Burnu da daha önce yapılan su altı incelemelerinde antik dönemden kalma liman kalıntıları fotoğraflanmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 12:00:01
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 12:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?