5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

Fatsa'daki kestaneler kansere dayanıklı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ümit Serdar, Samsun'un Terme ve Ordu'nun Fatsa ilçelerinde yetişen kestanelerin, kestane kanserine daha dayanıklı olduğunu belirlediklerini ifade etti.
 
Türkiye'nin 1990'lı yıllarda yılda 90 bin ton üretimiyle dünyanın sayılı kestane üretimi yapan ülkeler arasında bulunduğunu, bugün ise 49 bin tona düşen üretimiyle Çin, Güney Kore ve İtalya'dan sonra 4. sırada yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Serdar, Karadeniz Bölgesi'nde kestane yetiştiriciliği konusunda önemli araştırmalar yapıldığını ifade etti. Kestanenin 'kestane kanseri' ve 'mürekkep hastalığı' olmak üzere 2 hastalığı bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Serdar, 1992 yılında Samsun'un Terme İlçesi ile Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde kurdukları deneme bahçelerinde, Sinop, Samsun ve Artvin illerinden verim ve meyve kalitesi yüksek kestane genotiplerini aşılama yöntemiyle araştırma yaptıklarını kaydetti. 

Yrd. Doç. Dr. Serdar, "Bu deneme bahçelerinde kestane genotiplerinin hem aynı iklim ve toprak koşullarındaki performansları incelenmiş hem de kestane kanserine olan dayanıklılıkları araştırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda bazı genotiplerin hastalığa daha dayanıklı oldukları belirlenmiştir. Ayrıca 5 genotip verim ve meyve özelliklerinin daha üstün olması sebebiyle çeşit tesciline aday olarak seçilmiş ve halen tescil işlemleri devam etmektedir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2006 Perşembe 12:49:52
Güncelleme :7 Eylül 2006 Perşembe 12:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?