4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Fatsalılar'dan fındık bildirgesi

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, fındık fiyatındaki düşüşü tartıştı. 

Toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pazar günü Giresun'da yaptığı fındıkla ilgili konuşması tartışıldı. Fatsalı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, hükümetle FİSKOBİRLİK arasında yaşanan çekişmeden fındık üreticisinin zarar gördüğü konusunda birleşti. Toplantıda fındıkla ilgili bir sonuç bildirgesi açıklayan DYP İlçe Başkanı Süha Topaloğlu, fındığın 8 milyon insanın işi, aşı, evi, nişanı,düğünü ve her şeyi olduğunu belirterek, "Bu itibarla bizler Fatsa'daki tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri olarak fındığı siyaset üstü görüp ortak politikalar üretmek istiyoruz" dedi. 

DYP İlçe Başkanı Süha Topaloğlu tarafından açıklanan fındık sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:
"- Fındık ilgili devlet politikası mutlak suretle olmalıdır.
- Fındıkla ilgili devlet politikası iktidardaki partilere göre değişmemelidir.
- Fındıkta mahsulün az veya çok olmasına bakmaksızın bir fiyat istikrarı mutlak suretle sağlanmalıdır.
- Uzun yıllar sıhhi depolarda saklanabilme özelliğinden dolayı emanete verilip piyasaya sürülmesinin önüne geçmek için lisanslı depoculuğa en hızlı bir şekilde geçilmelidir.
- Fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlardan ve fındığın tüm taraflarından oluşan bir Milli Fındık Konseyi kurulmalıdır.
- 2005-2006 mahsul yılı olumlu şartlara rağmen çok az bir finans probleminden dolayı verimli olarak kapatılamamıştır, rekoltenin fazla olduğu 2006-2007 mahsulü fındık için kesinlikle devlet desteklenmesi gerekmektedir.
- İktidar partisi FİSKOBİRLİK çekişmesinden fındık üreticileri dolayısıyla bölgemiz zarar görmektedir. Bu çekişme siyasi kaygılardan uzak bölge lehine son bulmalıdır.
- Devlet desteklemesi için yeterince fiziki şartlara sahip olan FİSKOBİRLİK tekrar aracı olarak kullanılmalıdır.
- Fındık mahsulünün desteklenmesini ürün veya bölge ayrıcalıklılığı olarak görmüyoruz, fındık 2 milyar dolara yakın ihracat rakamı, 8 milyon insanın işi aşı olarak Türkiye'nin ekonomik gerçeği olarak da desteklenmeyi hak eden bir üründür.
- Fındık sorunu ayrı, FİSKOBİRLİK sorunu ayrı tutulmalıdır, arz fazlası fındığın piyasadan çekilebilmesi için bir fındık istikrar fonu kurulmalıdır.
- Fındık İstikrar Fonu (FİF) için fındık ihracatından yapılacak olan kesintiler ve devletin katkısıyla bir kaynak oluşturulmalıdır. FİF'in kontrolü Milli Fındık Konseyi'nde olmalıdır."
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 12:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan VAROL IP: 85.98.160.xxx Tarih : 29.06.2006 09:23:47
Bir Ulubey"li olarak önerilerinizin büyük bir kısmına katılıyorum, doğrusu böyle olmalı ama; Fiskobirlik seçimini kazanmak için halen yönetimde olan ekibin seçimleri kazanmak için üreticinin bir eline güneşi, diğer eline ay"ı veriğini fındığın kilosunun el altından 10YTL olacağını vadettikleri gün unutabilmek ne derece doğru acaba...Devlet,geçmiş yıllarda fiskobirliğin kötü yönetimden dolayı ....trilyonlar ödemesi nedeniyle iş bilen kişilerin yönetimde olmasını istemesinin neresi siyasi, konuyu böyle düşünenlerin "siyaset" yaptığını söylemek daha doğru olcağı inancını taşımaktayım. devlet akıllandı, geri dönmiyecek parayı niçin versin. mevcut yöneti özel bankadan neden kredi alamıyorlar?.. çünkü sabıkalılar. saygılarımla...