4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Fidancıların sertifika sevinci

ORDU'DA FİDANCILARA SERTİFİKA

Ordu'da fidan üretimi konusunda temel bilgi ve becerilere sahip üreticiler yetiştirmek amacıyla, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Ordu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği "Fidan Üretim Kursu"na katılanlara, düzenlenen törenle sertifika verildi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen sertifika törenine, Vali Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı Erdem Kıyak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Çevre ve Orman Müdürü Selahittin Aydın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sezai Akarsu, Ordu Halk Eğiştim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Necati Uzunömeroğlu, daire müdürleri ve kursiyerler katıldı.

Bilimsel tekniklerle fidan yetiştiriciliği yapılmasını sağlamak maksadıyla düzenlenen "Fidan Üretim Kursu"na katılan kursiyerlerin sertifika töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, Ordu'nun, 4-5 yıldır "Oksijenin Yurdu Ordu" sloganıyla kendisini kabul ettirmeye çalışan ve bir ölçüde de bu sloganı ve bu amblemi tutmuş bir il olduğunu belirterek, "Oksijenin Yurdu Ordu'da daha çok yeşil alanın olması ve Ordu Fidanlık sahasında yetişen fidanların da Türkiye'nin dört bir tarafında alıcı bulması bizim için çok önemli" dedi.

Ordu da yetişen ürünlerin markalaştırma ve tescil ettirme çalışmaları olduğunu söyleyen Vali Orhan Düzgün, "Ordu'da yetişen ürünlerimizi markalaştırma ve tescil ettirme çalışmalarımız var. Ayrıca buna bir de Mavi Ladin'in eklenmesi, Ordu'nun Mavi Ladin fidanlarının ülkemizin dört bir tarafına yayılacak olması, Ordu adına sevindirici bir gelişmedir" diye konuştu.

FİDANCILIĞA İLGİ BÜYÜYOR

Sertifika töreninde konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Selahittin Aydın da, Ordu'da 2 bin fidan üreticisi olduğunu, ancak bu kişilerin fidancılığı bir başkasından görme ve duyma yoluyla elde edilen bilgilerle yaptıklarını gördüklerini belirtti. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürü'nun Ordu'yu ziyaretlerinde fidan yetiştiriciliği yapan köyleri ziyarete gittiklerinde, bazı üreticilerin çok mükemmel fidanlar yetiştirirken, aynı yaşa sahip fidanın bir başka üreticinin elinde ise albenisi olmayan bir fidan haline döndüğünü gördüklerini vurgulayan Aydın, "Birisi diğerinin iki katı fidan satarken, bir diğerinin fidanını satmakta zorlandığını ifade etti. Bunların çözümünü bilgi eksikliğinin kaynaklandığına inanarak üretici arkadaşlarımızın da bizlerden isteği doğrultusunda 2010 yılının Aralık ayı içerisinde "Fidan Üretim Kursu"nu başlattık. Şu ana kadar 2 tane kursu tamamladık. Bu kurslara katılan 56 kursiyerimize bugün sertifikalarını vermek üzere bir araya geldik. Şu an 80 kursiyerin katıldığı 2 kursumuz devam etmekte. Mavi Ladin yetiştiriciliğinde, Ordu ili bir marka olacaktır. Çünkü, bu potansiyel ilimizde var" açıklamasında bulundu.

"TOPRAĞI TANIDIK"

Törende bir konuşma yapan kursiyer Halil Külünk de, açılan kurs sayesinde toprağı tanıdıklarını belirterek "Bu kurs sayesinde toprağımızı öğrendik. Toprağımızda bulunan mikro ve makro elementleri öğrendik, toprağın PH değerini öğrendik. Fidan yetiştiriciliğinde hatalarımız vardı bunları öğrendik" dedi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Şube Müdürü Cengiz Bağran da kurs hakkında bilgi vererek, okuma yazma bilen ve en az ilkokul mezunu olan kişiler arasından belirlenen kursiyerlerin 25 ve 35 kişilik iki ayrı grup ve dönem halinde eğitim gördüğünü, 3 hafta süren kurslarda fidanlık kuruluşu, fidan üretimi ve bakımı, söküm ve ambalajlama konularında teorik ve pratik eğitim verildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından "Fidan Üretim Kursu"nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere Vali Orhan Düzgün ve protokol mensupları tarafından 56 kursiyere sertifikaları verildi. Kursiyerlerden Halil Külünk tarafından Vali Orhan Düzgün'e Mavi Ladin fidanı hediye edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2011 Perşembe 18:52:02
Güncelleme :25 Şubat 2011 Cuma 17:14:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?