3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Fındığı gürcü işçiler toplayacak

FINDIĞI GÜRCÜ İŞÇİLER TOPLAYACAK

Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak için gelen fındık göçerlerinin yerine bu yıl Gürcistan'dan işçi gelmesi üreticileri ikiye böldü.

İleri boyutta işsizliğin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu illerinden yaz sezonunda güç koşullar altında Karadeniz'e fındık toplamaya gelenler için bu umut kapısı da kapanıyor. Cüzi ücretlerle 12 saat boyunca çalışan fındık işçileri yerine bu yıl Gürcistan'dan işçi getirilmesi planlanıyor. PKK'nın Karadeniz Eylem Planı doğrultusunda son aylarda peş peşe gerçekleştirdiği saldırılar, yine Doğu ve Güneydoğulu vatandaşları etkiledi.

Yaşanan olumsuzluklardan sonra Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen fındık göçerleri yerine Gürcistan'dan işçi gelmesi konusunda üreticiler görüşlerini belirtti. Fındık üreticisi Şevket Yeşilyurt, "Türkiye'dekiler doydu mu? Doğudan sonra şimdi Gürcistan'dan geliyor. Ben yetkili olsam yerli işçi çalıştırırım. Doğudan getirdik. Bu işi bilmiyorlar. Bu işi bilenler gelmeli. Gürcistan'dan gelenlerde işi bilmedikleri için ucuz çalışacaklar" diye konuştu.

"Benim için hiç sakıncası yok" diyen Yusuf Akpınar adlı üretici ise, "Ben malımı uygun fiyata toplamak isterim. Gürcistan'dan işçilerin gelmesinin hiçbir sakıncası yok" şeklinde konuştu.

Gürcistan'dan işçi gelmesine karşı olmadığını ancak tecrübeli işçilerin gelmesi gerektiğini ifade eden Aziz Altunsoy, "Benim için fark etmez. Fındık toplansın da. Ancak il dışından gelen işçilerin tecrübeleri yok. Zamanla tecrübe kazanıyorlar. Doğudan gelenler de başta tecrübesizlerdi. Gürcistanlı işçiler de zamanla tecrübe kazanabilir" ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'dan gelen işçilerden memnun olduğunu ifade eden Cevat Yıldırım ise, "Benim fındığım için her yıl Siirt'ten geliyor. İşçilerimizden memnunuz. Ama Gürcistan'dan gelirse rekabet olur. İyi olur. Bazıları randıman vermiyor. Buradakiler de benim vatandaşım. İçinde kötü niyetliler gelebilir. Kimlik bilgilerini almamız gerekiyor" dedi.

FINDIĞI GÜRCÜ İŞÇİLER TOPLAYACAK
FINDIĞI GÜRCÜ İŞÇİLER TOPLAYACAK
FINDIĞI GÜRCÜ İŞÇİLER TOPLAYACAK
FINDIĞI GÜRCÜ İŞÇİLER TOPLAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 10:35:02
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 10:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?