Dünyanın en çok fındık üretilen bölgesi olan Ordu'da fındık hasadı başladı. Bu sabahtan itibaren bahçelere inen Ordulular, büyük bir sevinçle fındık toplamaya başladı. Ordu Valisi Ali Kaban da bahçeye inerek hasadı resmen başlattı.
Karadeniz Bölgesi'nde 270 bin ailenin, dolaylı yönden 6 milyon insanın geçim kaynağını teşkil eden fındığın en büyük üreticisi olan Ordulular, bahçelere indi. Bu sabahtan itibaren sepet ve tulumlarını alarak bahçeye inen üreticiler, bir yandan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık almamasından dolayı serbest piyasada fiyatın ne olacağını düşünerek hasat yapmaya başladı.
VALİ TULUMLARI GİYİP BAHÇEYE İNDİ
Fındık hasadının başlaması sebebiyle merkez Burhanettin köyünde bir tören düzenlendi. Törene; Vali Ali Kaban, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, daire müdürleri ve köy halkı katıldı. Törende bir konuşma yapan Ordu Valisi Ali Kaban, son dönemde fındığa alternatif arandığı şeklindeki tartışmalara katılmadığını belirtti. Vali Kaban, "Fındığın alternatifi badem ve ceviz değil, yine fındıktır. Bu bir söz değil, bir gerçektir" dedi. Bu yıl fındık rekoltesinin az olduğuna dikkat çeken Vali Kaban, "Bu yılki
rekolte tahmini 403 bin ton. Birileri 460 bin ton diyor.
Bazı tapu bilgilerini gerçek bilgiye dönüştürmedikleri için böyle bir yanılgı var. Fındığı kimse yok pahasına almaya çalışmasın. Buna göre fındığın serbest piyasa fiyatı 4 lira civarında olmalıdır. Şimdi birileri, 'Bahçeye bile inmeye gerek yok' deyince şaşırdım. Bu kadar önemli olmayan ürünlerin bile hasadı yapılıyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından hep birlikte bahçeye inildi. Fındık hasadı için giyilen tulumu üstüne geçiren Vali Kaban, beline bağladığı sepete fındık toplamaya başladı. Bahçede fındık toplayan genç kızlarla birlikte çalışan Vali Kaban, fındık hasadının zevkli olduğunu belirtti.