3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Fındık kurdu mücadelesi başlıyor

FINDIK KURDU MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Ordu Tarım İl Müdürlüğü, fındık kurdu zararlısına karşı yapılacak ilaçlamalarla ilgili üreticileri uyardı.

Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurduna karşı ilaçlı mücadelenin bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine gelince başladığı belirtildi. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir, güneş doğmadan fındık kurdu sayımı yapılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada,"10 fındık ocağında 2'den fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamada kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile belde ve köylerde görevli ziraat mühendislerine reçete yazdırarak satın alınmalıdır. Çiftçilerin reçete yazdırmaları ve teknik tavsiyelere uygun olarak uygun dönemlere göre ilaçlama yapmaları mücadeledeki başarıyı artıracaktır" denildi.

Yapılan tespitlere göre il genelinde 3 ayrı kesimde fındık kurdu mücadele zamanı şöyle belirlendi:"Sahil kesimde (0- 250 metre) 15 - 21 mayıs tarihleri arasında, orta kesimde (250- 500 metre) 22-28 mayıs tarihleri arasında, yüksek kesimde (500- 750 metre) 29 mayıs - 4 haziran tarihleri arasında"

İlaçlamalar sırasında arıcılık faaliyetlerine zarar verilmemesi adına üreticilerin uyarıldığı açıklamada şu bilgilere yer verildi:"Fındıktan sonra Ordu'da diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama sonrası boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir. İlaçlamalar akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır. Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir"

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 15:10:04
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 15:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?