6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındık popülist politika kurbanı oldu

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Poyraz, "Siyasetin yıllardır uyguladığı popülist politikalar fındığı sorunlar yumağı haline getirdi" dedi.

Fındıkta bu yıl uygulanan politikadan ve fiyattan kimsenin memnun olmadığını ve çok kötü bir tablo ortaya çıktığını belirten Poyraz, tedbir alınmadığı müddetçe bu sorunların devam edeceğini kaydetti. Bugünkü tablonun yeni değil, yılların birikimi olduğuna dikkat çeken Poyraz, "Fındık sektörü yıllardır uygulanan popülist politikalar yüzünden bu seviyeye geldi. 10 yıldır tedbirler alınması gerektiğini defalarca gelip geçen iktidarlara ilettik, konuşup tartıştık. Ama maalesef siyasi iktidarlar oy kaygısı yüzünden buna bir çözüm bulamadılar. Bu sezon ise gerçek fındık üreticisi dediğimiz Doğu Karadeniz üreticisini destekleyen kararı son gün son dakikada değiştirdiler. Bugünkü fiyat politikası ile Doğu Karadeniz üreticisi mağdur edildi. Alınan fakat daha sonra değiştirilen karar uygulanmış olsaydı, Doğu Karadeniz'deki gerçek fındık ürecisi kazanacak, diğer bölge üreticileri mağdur olarak görülse bile 3-5 yıl sonra arz ve talep dengesi ile onlarda kazanacaktı" dedi.

Poyraz, Doğu Karadeniz bölgesindeki üreticinin 'gerçek fındık üreticisi olarak özellikle desteklenmesi' gerektiğine de işaret ederek, bugünkü hükümetin bu konuyu ciddiye alması gerektiğini vurguladı.

TZOB VE FİSKOBİRLİK'E ELEŞTİRİ
Fındık fiyatlarındaki istenilmeyen durumun arz-talep dengesizliğinden kaynaklandığını, arz ve talebin dengelenmediği müddetçe fiyatında dengelenemeyeceğini vurgulayan Poyraz, tüm zorlu sürece rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlara devam etmesi gerektiğini belirtti.

Bu konuda Ziraat Odası ve FİSKOBİRLİK'in yanlış politikalar uyguladığını söyleyen Poyraz, şöyle konuştu: "Biliyorsunuz Ziraat Odaları rekolte yüksek olsa düşük söylemek ister. Bir üretici temsilcisi olarak yüksek fiyat ister ama makul ölçülerde istese normal karşılanır. Mesela 2006 yılında Ziraat Odaları tarafından rekolte 657 bin ton olarak tahmin edildi. Ama 800 bin ton çıktı. Bunlar yanlış şeyler, yani siz rekolteyi doğru konuşmazsanız siyasi iktidarı, alıcıyı, satıcıyı yanıltırsanız bunlar doğru şeyler olmaz. Gerçekleri konuşmakta fayda var. Gerçekler ortaya konulursa ben bir iş adamı olarak ona göre ticaret yapar, hükümet ona göre tedbirini alır. Ama maalesef Ziraat Odaları ve FİSKOBİRLİK gibi kuruluşlar rekolteyi eksik açıklayarak daha sonra üretici lehine bir menfaat sağlayacağını düşünüyorlar. Belki düşünceleri yanlış bir şey değil ama yanılıyorlar. Konsey toplantılarında agresif ve popülist tutumları sebebiyle anlaşamadığımız oluyor. Oysa biz hem alıcıyı hem ihracatçı hem de üreticiyi düşünerek bir şeyler yapmak istiyoruz. Bazı ufak tefek tartışmalar oluyor ancak en sonunda bizim dediğimiz şeyler geliyor ve imzalıyorlar."

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 14:50:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?