3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Fındık yandı!

FINDIK YANDI

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcak havanın fındığın yanmasına sebep olduğunu belirterek, daha önce belirlenen tahmini rekoltenin yüzde 25 oranında düşüş gösterdiğini söyledi.

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Necat Avcı, halen serbest piyasada 3.8 liradan işlem gören fındığın son dönemde aşırı sıcak hava sebebiyle 'yandığını' belirtti. Daha önce Ulusal Fındık Konseyi'nin 2010 yılı fındık rekoltesini 15 Temmuz 2010 tarihinde 603 bin ton olarak açıkladığını, bu rekolteye göre Ordu ilinde 198 bin 505 ton fındık olacağının tahmin edildiğini kaydeden Avcı, "Aşırı sıcak hava sebebiyle fındık üreticilerinden fındığın yandığına dair yoğun olarak alınan ihbarlar sonucu Odamızca Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve Kurumumuz personellerinden oluşturulan teknik ekip tarafından İl genelinde yapılan incelemeler neticesi Ordu ili ve ilçelerinde gerekli sonuçlar elde edilmiştir. Buna göre palaz fındık çeşidinde yüzde 27, kara fındık çeşidinde yüzde 28, çakıldak çeşidinde yüzde 25 oranında zarar meydana geldiği belirlenmiştir. Bu durumda 198 bin 505 ton toplam rekoltenin yüzde 25'inin zarar gördüğü kabul edildiğinde toplam rekolteden 49 bin ton fındığın azalarak, Ordu ili 2010 yılı toplam 198 bin 505 ton olan fındık rekoltesinin 149 bin 505 tonlara düştüğünün bilinmesi gerekir" dedi.

"GENEL REKOLTE YÜZDE 17 DÜŞTÜ"

Oda tarafından yapılan çalışmalar sonunda fındık üretilen diğer illerde de durumun farklı olmadığını kaydeden Avcı, şöyle konuştu: "Odamızca yapılan çalışmalar sonucunda diğer illerinde durumunun çok farklı olmadığı anlaşılmıştır. 600 bin ton civarlarında açıklanan Türkiye fındık rekoltesinin yüzde 15-17 oranında düşmesi beklenmektedir. Tarım Bakanlığı konu ile ilgili çalışmalara başlatmış olup, Ordu İl genelinde ürün kaybının yüzde 20 civarında olduğu Bakanlık tarafından da rapor haline getirilmiştir. Havaların yağışsız ve sıcak gitmesi nedeniyle fındık ürünü hızlı bir şekilde toplanarak pazara sunulma durumuna gelmiştir. Sahil - orta ve yüksek kesimin fındıklarının aynı anda pazara inmesinden dolayı son bir hafta içinde fiyatlarda da bir gerileme yaşanmıştır."

"ÜRETİCİLER DİKKATLİ OLSUN"

Üreticilerinde bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Avcı, halen 4 liranın altında olan fındık fiyatının gerçek fiyat olmadığını söyledi. Avcı, "4 lira rakamı gerçekçi rakamlar değildir. Fındığını satmak zorunda olan üreticiye 'serbest piyasa' maskesi altında layık görülen ve dayatılan fiyattır. Biz üreticiler olarak ürünümüzü satarsak alabilirler. Kademeli olarak fındığımızı satacağız. Emanete kesinlikle bırakmayacağız. Hep beraber direneceğiz. Trabzon'dan Sakarya'ya tüm fındık üreticileri olarak birlikte hareket ederek, serbest piyasa adı altında düşük fiyatlarla hapsedilmek istenen fındık fiyatlarına gerçek özgürlüğünü vereceğiz" şeklinde konuştu.

FINDIK YANDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 12:22:04
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 16:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?