7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Fındıkta AFLATOKSİN uyarısı

Ordu Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar, bir avuç yaş fındığın 20-25 bin ton fındığın kaderini belirleyebileceğini belirtti.


Şaban Akpınar yaptığı açıklamada, büyük oranda fındığın erken hasadı ve yeteri kadar kurutulmamasıyla meydana gelen aflatoksin riskinin tüketici sağlığını olumsuz etkilediğini bu nedenle ihracat konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını kaydetti.

Fındığın tüm aktörlerinin bu nedenle büyük ekonomik kayıplar yaşadığını ifade eden Akpınar, "Bu durum üretici ve sanayiciyi zor durumda bırakmakta, ihracatımızı engellenmekte, ülkemizin dış ticaret itibarını zedelenmektedir. Ayrıca fındığın ihracatını zorlaştırmakta, pazarlama problemlerine neden olmakta, dışarıya satılamayan ve yurt içinde fazla tüketimi olmayan ürünün yurtiçi fiyatı da düşmektedir" dedi.


Özellikle 2007 yılında Türkiye kaynaklı bildirimlerde artış yaşandığını için kontrol oranlarının yükseldiğini ifade eden Akpınar, "Önceki yıllarda Gıda Veterinerlik Ofisi (FVO) Misyon Heyeti'nin olumlu tespitleri gerekse bildirim sayılarındaki azalma nedeniyle Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar ile ülkemizden ihraç edilen fındık ve ürünlerinde kontrol oran yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmüştü. Ancak özellikle 2007 yılında ülkemiz kaynaklı bildirimlerde meydana gelen artış nedeniyle komisyon kararının tekrar gözden geçirilme olasılığı gündeme gelmiştir. Bu nedenlerle fındık ticareti ile uğraşanlar erken hasat edilerek alelacele pazara getirilen, nem oranı yüksek, iyi kurutulmamış ürünü kesinlikle almamalıdır" diye konuştu.


Üreticiler arasında fındığın hasadı ve kurutulması konusunda yaygın yanlış uygulamalar ve düşünceler olduğunu ifade eden Şaban Akpınar şöyle konuştu:
"Bir miktar yaş fındık nasıl olsa kuru fındığın arasında kaybolur' mantığı ile kesinlikle hareket etmemelidir. Yaş fındıklar kuru fındıklarla karıştırılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, aflatoksin oluşumu direkt fındığın içerdiği su aktivitesi ile ilgilidir. Bir avuç veya bir tane yaş fındık 20-25 tonluk bir fındık partisinin kaderini belirleyebilmektedir. Bu sebeple ürün AB ülkelerinden geri gönderilmektedir. Burada heba olan sadece ihracatçının parası değildir.

Bu nedenle fındık özellikle alım sırasında alıcılar tarafından su aktivitesi kontrolü yapılmalı, izlenebilirlik sistemi oluşturulmalı ve iyi tarım uygulamaları kapsamında her sanayici üreticisini belirlemelidir. Binlerce üreticinin ürününü alan belirli sayıdaki alıcı belli olan çözümü hep birlikte uygulamalı ve her şeyi devletten bekleme alışkanlığından vazgeçmelidirler. Yarın çok geç olmadan bu uygulanmalıdır. Çünkü, bir miktar yaş fındık, kuru fındık arasında kesinlikle kaybolmamakta, ülkemizin ve fındıkla uğraşan herkesin itibarı
kaybolmaktadır."

İha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 15:14:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa GÜMÜŞ IP: 78.165.128.xxx Tarih : 4.11.2008 19:46:28

Eğ!Bir atasözü vardır ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR aheste aheste.Üreticinin elinden türlü oyunlarla fındığı alırsanız Allahta yedirmez.Ülkemiz için kötü bir durum ama.Ders alması gerekenler almıştır diyecem ama nafile...Saygılarımla