7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Fındıkta bilim dönemi

Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'nin en çok fındık üretilen bölgesi olan Ordu'da bir dekar alandan alınan ürünün giderek azalması üzerine Ordu Üniversitesi (ODÜ) tarafından başlatılan ve Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından desteklenen eğitim projesi tamamlandı.


Fındıkta 1. Standart bölge olarak bilinen Ordu, Giresun ve Trabzon'da bir dekar alandan alınan fındık verimini arttırmayı hedefleyen ve Nisan ayında başlatılan 'Modern Fındık Tekniklerinin Uygulanmasına Yönelik Eğitim Projesi' ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. S.Zeki Bostan, Prof. Dr. Turan Karadeniz, Doç. Dr. Tarık Yarılgaç ve Doç. Dr. Ali İslam'ın koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. AB tarafından 92 bin euro hibe kredi ile desteklenen proje kapsamında 19 ilçeden Ziraat Odası tarafından belirlenen 440 çiftçiye, 22 grup halinde eğitim verildi.

Eğitimlerde bilimsel fındık tarımı hem teorik hem de uygulamalı olarak gösterildi.
"FINDIKTA BİLİMSEL METODLAR"


Eğitimlerin başarıyla sonuçlandığını kaydeden Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Zeki Bostan, bu proje ile eski üretim bölgelerinden biri olmasına rağmen birim alandan en az verim alınan yörelerin başında gelen Ordu'da tek tek üretici ile buluşarak fındık üretiminde yeni tekniklerin öğretilerek üretimin ve üreticinin gelir düzeyinin artırılmasının amaçlandığını söyledi. Fındığın bu kadar önemli bir ürün olmasına rağmen hala geleneksel metotlarla yapılması sebebiyle sıkıntılar yaşandığını dile getiren Bostan, "Proje, özverili çalışmalar neticesinde tamamlanarak sonuçlanmıştır. Üreticilerimiz eğitimleri esnasında hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilgiler almışlardır. Bununla birlikte, dünya fındık tarımının örnekleri, günümüz makineli tarım uygulamaları slaytlarla, video sunumlarıyla üreticilerimizin gözleri önüne serilmiştir" dedi.


ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyeleri olan Prof. Dr. Turan Karadeniz, Doç. Dr. Tarık Yarılgaç ve Doç. Dr. Ali İslam'ın verdikleri derslerde büyük katılım ve ilgi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. S. Zeki Bostan, "Öğretim üyelerimiz ders verdikleri bütün faydalanıcıları aldıkları eğitimlerden sınavlara tabi tutarak sertifika almaya hak edecek şekilde yetiştirmeye çaba sarf ettiler. Ümit ediyoruz ki eğitimlerini başarı ile bitiren üreticilerimiz birim alandan çok daha fazla verim alacakları bu bilgileri hayata geçirirler ve biran önce verimlerini dolayısıyla gelir ve yaşam standartlarını artıracak bu metotları pratiğe aktarırlar" diye konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 18:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUSTAFA gümüş IP: 88.224.77.xxx Tarih : 5.12.2008 20:32:10

İNŞALLAH ORDU ÜNÜVERSİTESİ SAYESİNDE FINDIK ÜRETİCİLERİ DAHA İYİ BİLGİ ALIP FINDIK ÜRETİRLER.BU ZAMANA KADAR ATADAN DEDEN KALAN BİLGİLER UYGULANDI.BİR ŞEYİ BİLİMLE YAPMAK DAHA İYİ OLACAKTIR....