6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındıkta don korkusu

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, poyrazlı gecelerde bahçeyi dondan korumanın çok zor olduğunu belirterek, bu gecelerde en etkili yöntemin bahçeyi ısıtmak olduğunu söyledi. 

Tozlanan karanfillerin Nisan ayının sonuna kadar yüzde 10'luk bir hacim artışı sağlayarak geliştiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, "İlkbahar geç soğuklarının geçmediği bu dönemdeki gelişme, karanfillerin dona karşı en hassas oldukları dönemi oluşturmaktadır. Bu dönem, tozlanmanın gerçekleştiği Kasım-Aralık-Ocak-Şubat aylarından itibaren Nisan sonuna kadarki zaman dilimidir. Bu dönemde karanfillerin su içeriği artmakta ve donmaya karşı hassaslaşmaktadır" dedi.

MART VE NİSAN DONLANMASINA DİKKAT
Şubat ve Mart aylarında havalar normalin üzerinde ısınacak olursa fındık yapraklarında açmaların başlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, "Başka bir ifadeyle bitki topraktan su alarak sürgünlere, karanfillere ve tomurcuklara iletecek, böylece bu organların su içeriği artacak ve sürgün sürme faaliyetine başlayacaktır. 

Bu dönemde ısının sıfırın altına düşmesi sonucunda, organlarda bulunan su donacak ve bulunduğu hücrelerin ve organların hacmini artıracaktır. Hacim artışına direnemeyen hücre duvarları patlayacak ve böylece hücreler ve organlar canlığını kaybedeceklerdir. Tozlanma zamanını yer, yöney, rakım, çeşit ve iklim etkiler. Soğuk mevsimlerde tozlanma gecikirken, ılık geçen kış aylarında daha erken gerçekleşmektedir. Tozlanma ne kadar erken gerçekleşir, Mart-Nisan aylarında hava ısısı düşüp, don yaparsa mahsul büyük zarar görür. Donun zararı tozlanmaya bağlı olarak, kış sonuna doğru eksi 4 derecelerde görülmeye başlar" diye konuştu.

DONA KARŞI DUMANLAMA YÖNTEMİ
Tomurcukların zararlanması ile dondan önceki gecelerin veya hava sıcaklığının birbiriyle ilişkisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karadeniz, şöyle devam etti:
"Şayet sıcak geçen bir periyodun sonunda don görülürse, zararı ve etkisi çok fazla olur. Sıcak öğleden sonraki gecelerde bahçeyi dondan korumak kolaydır. Soğuk öğleden sonraki gecelerde bahçeyi dondan korumak oldukça zordur. Poyrazlı gecelerde bahçeyi dondan korumak çok zordur. Bu gecelerde en etkili yöntem bahçeyi ateş yakarak dumanlama yapmak yoluyla ısıtmaktır."

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 11:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?