4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Fındıkta 'kozalak' uyarısı

FINDIKTA 'KOZALAK' UYARISI

Ordu İl Tarım Müdür Vekili İshak Hacıkamiloğlu, fındık bahçelerinde çok yaygın olarak görülen ve halk arasında "fındık kozası" olarak bilinen kozalak akarıyla mücadele edilmesi konusunda üreticileri uyardı.

Ordu İl Tarım Müdür Vekili İshak Hacıkamiloğlu, yaptığı açıklamada, üreticilerin kozalak akarı zararlısını önemsemeleri gerektiğini belirterek, eğer mücadele yapılmazsa her kozalağın kaybedilmiş bir meyve veya sürgün olacağını vurguladı. Fındık kozalak akarlarının gözle görülmeyecek kadar çok küçük zararlılar olduğuna ve kış mevsimini kozalaklar içerisinde geçirdiklerine dikkati çeken Hacıkamiloğlu, "Mart sonu veya nisan başlarında kozalaklar açılınca buradan çıkan akarlar, meyve ve sürgün gözlerine girerek beslenirler. Bu beslenme sonucu gözler anormal şekilde büyür ve halk deyimi ile koza oluştururlar. Bu kozalak akarları fındık verimini doğrudan etkileyerek ürün kayıplarına neden olur. Her fındık çeşidinin fındık kozalak akarına karşı hassasiyeti farklıdır. En fazla zarar gören çeşitler tombul, mincane ve en az zarar gören çeşitler ise kuş ve palaz fındık çeşitleridir" dedi.

"KOZALAKLARI ELLE TOPLAYIN"

Kozalak akarına karşı mekanik ve kimyasal olmak üzere iki şekilde mücadele yapılabildiğini ifade eden Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti: "Mekanik mücadele, kış aylarında veya erken ilkbaharda bahçelerdeki kozaların elle toplanıp uygun bir yere bırakılması şeklinde yapılmalıdır. Kozalak içerisinde faydalı böcekler de olduğundan kozalaklar yakılmamalı ve gömülmemelidir. Akarlar yavaş hareket ettiklerinden çevre koşullarından çabuk etkilenir, kuruyan kozalaklar içinde besinsizlikten ölürler. İlaçlı mücadeleye gerek kalmadan elle toplamak en doğru çözüm olacaktır. Aksi taktirde ürünlerinde ciddi kayıplar söz konusu olacaktır. Bazı çeşitlerde zarar yüzde 70 seviyelerine ulaşabilmektedir."

"İLAÇLAMA BİR HAFTADA BİTİRİLMELİ"

Kimyasal mücadele için ise bahçede ilk olarak kozalak sayımının yapılması, sayımlarda bir dalda ortalama 5 kozalak görülürse mücadele başlatılması gerektiğini belirten Hacıkamiloğlu, ilaçlı mücadeleye ise ilkbaharda ilk sürgünler 4-4.5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklüğüne ve meyveler mercimek büyüklüğüne geldiğinde başlanması ve ilaçlamanın bir hafta içinde bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İshak Hacıkamiloğlu, fındık kozalak akarı mücadelesi süresince arıcıların arılarını mutlaka mücadele sahası dışına çıkarmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

FINDIKTA 'KOZALAK' UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2011 Cumartesi 13:52:00
Güncelleme :30 Nisan 2011 Cumartesi 18:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?