3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Fındıkta lisanslı depoculuk şart

FINDIKTA LİSANSLI DEPOCULUK ŞART OLDU

Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, serbest piyasada fındığın 3.8 lira olmasının ana etkeninin il dışında yaşayan üreticinin bir an evvel geri dönmek için ürününü piyasaya indirmesi olduğunu söyledi. Akdeniz, "Bu üreticilerimiz ürününü bırakacak bir yerleri olmadığından dolayı fındığını pazara indirmek mecburiyetinde kaldı" dedi.

Serbest piyasanın inişli ve çıkışlı bir fiyat sergilediğini, serbest piyasa koşullarının oluşturduğu bu dalgalanmanın bir süre daha devam edebileceğini belirten Hüseyin Akdeniz, "Burada etken olan konu, ürününü bir an önce satıp il dışına gidecek olan üreticilerimizdir. Bu üreticilerimiz ürününü bırakacak bir yerleri olmadığından dolayı pazara indirmek mecburiyetindedir. Eğer lisanslı depoculuk ve ürün borsası olsaydı bu sorun olmayacaktı. Bu sebeple lisanslı depoculuk fındığın olmazsa olmazıdır. Bir an evvel hayata geçirilmeli ve serbest piyasa koşullarının ticari ahlaka uygunluğu sağlanmalıdır'' diye konuştu.

Akdeniz, üreticilerin artık yeni döneme ayak uydurması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: "Ancak üreticimiz şunu iyi bilmelidir ki serbest piyasa koşullarını kendisi belirleyecektir. Bu da ancak fındığın piyasaya kademeli yani ihtiyacı kadar indirmesi ile mümkündür. Evet hepimiz şunu iyi bilmekteyiz geçimini sadece fındıkla sağlayan bir kişinin bunu nasıl yapacağı hep soru olarak karşımıza gelmektedir. Ancak mahsulün birden bire piyasaya inmesi aynı zamanda piyasa fiyatının düşmesine neden olacak ve üreticimiz bundan daha fazla zarar görecektir. İnanıyorum ki üreticimiz geçen yılarda olduğu gibi bu kademeli inişi sürdürerek fındık fiyatlarını bir dengede tutacaktır. Önümüzdeki aylarda fındık piyasada gerçek değerine ve istikrarlı fiyatına kavuşacaktır.''

Burada hükümete düşen görevlerde bulunduğuna işaret eden Akdeniz, lisanslı depoculuğun mutlaka hayata geçirilmesi ve gelecekte yaşanması muhtemel olan sorunlara karşı şimdiden el atması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 12:25:00
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 16:25:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kiris n IP: 83.163.229.xxx Tarih : 20.08.2010 18:22:38

Avrupada findiga benzemeyen kabuklu findigin kilosu 10 ila 12 euro arasinda bizdede dunyanin en guzel findigi sadece 2 euro bile degil. Bu bir SACMALIK  degil mi?Hep beraber dusunelim bakalim hata nerede yapiliyor. Findigi olan insanlarin emegine  yazik !saygilarimla