6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Fındıkta yanlış bilinenler

Ordu Valiliği, fındık sektöründe ihracatçı kesimler tarafından dillendirilen bazı görüşlerin 'yanlış' olduğuna dikkat çekti.

Valiliğin hazırladığı ve Başbakanlık’a da gönderilen raporda, "Fındık fiyatının düşük olması halinde ihracatın artacağı, fiyatın yüksek olması halinde ihracatın düşeceği”, "Yüksek fiyatın çikolata sanayisinde tüketimi azaltacağı" ve "Dünyada fındık rekoltesinin dünyada her yıl giderek arttığı, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde fındık dikim alanlarının sürekli genişlediği" şeklindeki görüşlerin yanlış olduğu vurgulandı.


"FİYAT İHRACATI ETKİLEMİYOR"
Ordu Valiliği'nin hazırladığı raporda, "Fındık fiyatının düşük olması halinde ihracatın artacağı-yüksek olması halinde azalacağı" şeklindeki görüşün yanlış olduğuna dikkat çekildi. Raporda, son 10 yılın ihracat ve döviz geliri rakamları verilerek, "Son 10 yıl ihracat rakamları ve fiyatları incelendiğinde, ortalama satışın yılda 250 bin ton olduğu görülmektedir. Satış fiyatı 1 kg fındık için 4 - 5 kat artmasına rağmen satılan miktarın değişmediği gibi ihracattan gelen döviz miktarında ciddi artışların olduğu bilinmelidir" denildi.


"FINDIK YERİNE BADEM GİTMEZ"
Raporda "Fındıkta yüksek fiyatın çikolata sanayisinde tüketimi azaltacağı" şeklindeki görüşünde yanlışlığına vurgu yapılarak, şu görüşlere yer verildi: "Çikolata sanayisinde fındık oranının yüzde 5-30 aralığında kullanıldığı düşünüldüğünde bu aralığa gelen yüksek fiyatın toplam fiyat içerisinde tolere edilebileceği, çikolata sanayinde bir ürünün marka haline gelebilmesi için uzun yıllara ve ciddi ekonomik yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Pazarda revaç bulan bir ürünün damak tadını değiştirmek yatırımcı için büyük bir risktir. Dünya piyasasında fındık kullanılarak kabul gören bir üründe fiyat yüksekliği nedeniyle fındık yerine badem kullanılması imkansızdır."


"EN FAZLA ARTIŞ TÜRKİYE'DE"
"Dünyada fındık rekoltesinin her yıl giderek arttığı, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde fındık dikim alanlarının sürekli genişlediği" şeklindeki iddiaların Dünya Tarım Örgütü (FAO) tarafından doğrulanmadığına dikkat çekilen raporda, "2000 ile 2006 yılları arasında Gürcistan'da fındık üretim alanı yüzde 12, Azerbeycan'da yüzde 6 artmıştır. İspanya'da ise yüzde 16 azalırken, İtalya'da yüzde 1 azalmış, ABD'de ise artış veya düşüş meydana gelmemiştir. Ancak Türkiye'de son 6 yılda artış yüzde 18 olmuştur. Tablodan da anlaşılacağı üzere en büyük artış yine ülkemizde olmuştur. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 80'ni üreten Türkiye'yi 8 bin -20 bin dekar aralığında üretim yapan ülkelerin tehdit etmesi mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 11:44:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?