4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Fiskobirlik: 'Biz batakçı değiliz'

Fiskobirlik, birliğin silinen borçlarının özerk döneme ait olmadığını belirterek, “Açıkladığımız fiyatlar karşısında büyük cephe oluşturuldu. Fındığı alacak TMO zarar eden bir kurum” açıklamasını yaptı.

Yaşanan tartışmalar sonrasında Fiskobirlik bir açıklama yaparak kendini savundu. Fiskobirlik’ten yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Fiskobirlik’in 1.9 katrilyon borcunu, hükümet sildi. Anlaşmalar yapıldı, imzalar atıldı. Yüksek bir rakam açıklandı. Niye açıklandı, bilemiyorum. Özerk bir kuruluş bir şeylere güveniyor açıkladı. Bize sorulsa ‘bu rakamın altından kalkamayız’ derdik. Zarar et, devlet ödesin. TARİŞ de aynısını istiyor. Batakçıların durumunu mu halledeceğiz” şeklindeki açıklamalarının son derece üzücü ve düşündürücü olduğu öne sürüldü.

Bu sözlerin gerçeği yansıtmadığının iddia edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “Söz konusu borç birliğin özerk olduğu döneme ait bir borç değildir. Geçmiş dönemlerdeki hükümetlerin kararnameleri doğrultusunda görevlendirilmek suretiyle yapmış olduğumuz alımlara ait bir borçtur. Bugün iktidar, fındık alımları için nasıl Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) görevlendirdiyse, o dönemlerde de birliğimiz görevlendirilmiştir. Türkiye’de 17 birliğin olduğu gibi Fiskobirlik’in de 2000 öncesi borçları Hazine tarafından üstlenilmiştir. Yapılan bu işlem, sadece birliğimize mahsus bir uygulama değildir.”

‘FİYATLAR KARŞISINDA CEPHE OLUŞTURULDU’ 

2003 yılından bu yana fındık alım fiyatlarının Fiskobirlik tarafından ilan edildiğinin kaydedildiği açıklamada, şöyle devam edildi: “Bir başka deyişle üretici ürettiği ürünün fiyatını kendisi tespit etmiştir. Sayın Başbakanın, ilan edilen fiyatları yüksek bulması, üreticimiz adına büyük bir talihsizliktir. 2003’te 1,5 YTL (brüt), 2004’te 5,05 YTL (brüt), 2005 yılında ise 7,05 YTL (brüt) açıkladığımız fiyatlar karşısında büyük bir cephe oluşturulmuştur. Sayın Başbakanın da bu cephe ile aynı söylemlerle hareket etmesi bugün yaşadığımız tablonun karşımıza çıkmasına önemli bir etken olmuştur.”

‘BAŞBAKAN DA ÜRETİCİYE YARDIMCI OLMALI’ 

‘Batakçılıkla’ itham edilen ve 245 bin ortağı bulunan birliğin, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından belirlenen Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 2003’te 299, 2004’te 150 ve 2005 yılında ise 77. sırada yer aldığının belirtildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Bunun değerlendirmesini de kamuoyu yapacaktır. Fındık üreticisinin kuruluşu olan Fiskobirlik’in tek amacı, ülkemizin fındıktan hak ettiği geliri elde etmesi, üreticinin emeğinin karşılığını almasıdır. Sayın Başbakanın da yasalar çerçevesinde fındık üreticisine yardımcı olması gerektiğine inanmaktayız.”

’TMO, GÖREV ZARARI OLAN BİR KURUM’ 

Açıklamada, Başbakan Erdoğan başkanlığında oluşturulan Fındık Komisyonu’nda, üretici temsilcisi olmadığı savunularak, şunlar kaydedildi: “Burada üreticilerin görüşleri değil, ihracatçıların görüşleri alınmıştır. Cumhuriyet tarihinde ilk kez TMO fındık alımı ile görevlendirilirken, birliğimizin uzmanlarından ve depolarından yararlanılacağını basından izlemekteyiz. Ancak konu ile ilgili olarak birliğimize şu ana kadar ulaşan resmi bir bilgi ve başvuru yoktur. Fındık alımıyla görevlendirilen TMO’nun durumu ortadadır. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunda TMO’nun, 2005 yılı görev zararı 914 milyon YTL olarak yer almıştır.”

Fiskobirlik’in öncelikli hedefinin üreticilerin menfaati olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Bu menfaatleri tespit ettiğimiz takdirde,gereken fedakarlık tarafımızca yapılacaktır. Birliği yok sayarak üretici ve ülkenin çıkarlarına aykırı hiç bir oluşumun içersinde olmamız beklenmemelidir” denildi.

aa
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2006 Çarşamba 17:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?