FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, 2004-2005 sezonunda gerçekleştirilen fındık ihracatının 1 milyar doları aşmasını, birlik olarak ortaya koydukları doğru politikalara bağladı.
Erdem, "Birliğimizin ortaya koyduğu doğru politikalar sonunda üreticimiz ve ülkemiz kazanmıştır" dedi.
Salih Erdem, yaptığı açıklamada, yıllardır fındıkta yaşanan sorunlar sebebiyle sağlıklı bir politika oluşturulmadığını, FİSKOBİRLİKin de bu süreçte sık sık sorunlar yaşadığını belirterek, özerkleşme sonunda bu sorunların ortadan kalktığını ve sağlıklı politikalar üretir duruma geldiklerini söyledi.
2004 yılı ürün rekoltesinin düşük olması sebebiyle yağlığa ayrılmasına kesin gözüyle bakılan 2001 ürünü 103 bin ton fındığın satışa çıkarıldığını ve 300 milyon YTLnin (300 trilyon lira) ekonomiye kazandırıldığını belirten Salih Erdem, "2002 yılında devlet adına alınan ürüne 77.7 milyon YTL ödenmiş ve bu ürünün satışı sonunda hazine hesabına 82.9 milyon YTL aktarılmıştır. 2003 yılında Birliğimiz kendi namı ve hesabına 8 bin 168 ton fındık almış ve bedeli olan 25.4 milyon YTL ortaklarımıza peşin ödenmiştir. Bu ürün yılında aldığımız fındığın tamamı satılarak karşılığında 30.9 milyon YTL hasılat elde edilmiştir. İçinde bulunduğumuz 2004 ürün yılı haricinde birliğimiz stoklarında ürün bulunmamaktadır. İhracat sezonunun 33. haftası itibariyle fındık ihracatımız uygulanan sağlıklı politikalar sonunda 1 milyar 70 milyon dolara ulaşmış ve son yılların en yüksek döviz geliri elde edilmiştir. Birliğimizin ortaya koyduğu doğru politikalar sonunda üreticimiz ve ülkemiz kazanmıştır." diye konuştu.
"FINDIKTA MİLLİ POLİTİKA OLUŞTURULMALI"
Artık fındıkta kalıcı bir milli politika oluşturma zamanın geldiğini belirten FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem, şöyle konuştu:
"Ülkemiz için bu kadar önemli bir ürünün, kalıcı bir politikaya kavuşturulması, üreticimizin, ihracatçımızın, bölge insanımızın ve ülkemizin menfaatine olacaktır. Ocak-Şubat ayında fındıkların karanfil açmasıyla birlikte sezonluk çözümler bularak günü kurtarmaya çalıştığımız fındık ürününün politikasını yeni sezonda kim ve nasıl belirleyecek düşüncesini taşımamak için ülkemizin milli fındık politikasının oluşturulması gerekir. Bu politikanın oluşturulması, uygulanması ve mevcut sorunlara çözüm bulunması, dolayısıyla hem üreticilerimizin emeğinin karşılığını alması, hem de ticaretinin belirli bir istikrar içinde devam etmesinin sağlanması amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, FİSKOBİRLİK, İhracatçı Birlikleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Borsalar ve Ziraat Odalar Birliğinin katılımıyla Fındık Üst Kurulu oluşturulması gerekir. Bu kurul fındıkta ilk rekolte tespitinin yapıldığı Şubat ayından itibaren yılda en az iki defa toplanarak gerek iç ve gerekse dış üretim miktarları ve oluşan fiyatlarını da göz önünde tutarak, o yıl uygulanacak ülkemiz fındık politikasını belirlemelidir."