3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Geciken üst yapı rahatsız etti

ORDU'DA GECİKEN ÜST YAPIDAN VATANDAŞ RAHATSIZ

Mimarlar Odası Ordu Şube Başkanı Mehmet Özçelik, üst yapı çalışmalarının gecikmesinde dolayı vatandaşın rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Mehmet Özçelik yaptığı açıklamada, alt yapı çalışmaları ve buna bağlı olarak yapılan üst yapı çalışmalarında yaşanan aksaklıkların nedenleri ve çözüm yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu tür çalışmaların Avrupa'da tek elden hızlı bir şekilde yürütüldüğü ifade eden Özçelik, tüm Türkiye'de olduğu gibi Ordu'da da organizasyon eksiklikleri nedeniyle çalışmaların çok fazla uzadığını kaydetti. Ordu'da da üst yapı çalışmalarını çok yavaş ilerlediğini buna bağlı olarak vatandaşların rahatsız duyduğunu belirten Özçelik, "Üst yapı dediğimizde aklımıza yollar, parklar çevre düzenlemesi geliyor. Şehrimizde bu işler yavaş yürüyor. Ancak bunun nedenleri var. Birincisi alt yapımızın yenilenmesi gerekiyor. İkinci olarak enerji nakil ve telefon hatlarının yer altına alınması ayrıca doğal gaz çalışmaları var. 2 yıldır Ordu'da doğal gaz çalışması yapılıyor. Şuan ilin yüzde 10'una doğalgaz götürülememiş durumdadır. Bunlar hep üst yapının gecikmesine neden oluyor" dedi.

"KÖY YOLLARI ŞEHİR İÇİNDEN DAHA İYİ"

Geciken üst yapı çalışmaları nedeniyle şehir içi yollarının köy yollarından daha kötü durumda olduğunu belirten Özçelik, "Bu gecikmeler vatandaşı çok rahatsız ediyor. Şu anda köy yolu diye tabir ettiğimiz yerler şehir içinden çok daha iyi durumda. Şehir içinde alt yapı çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Burada yöneticilere büyük görevler düşmektedir. İyi bir organizasyonla hızlı bir şekilde bunun tamamlanması gerekiyor. Parkların çoğaltılması konusu da var. Maalesef parklarımız istediğimiz sayıda değil. Şehir içinde bazı yerleri park olarak kullanmamız gerekirken, bakıyoruz ticari yerlere dönüştürülmüş. Ya da bir çok yeşil alan otopark olarak kullanılıyor. Verilen ruhsatlarla yeşil alanların bir çocuğu yapılaşmaya açıyoruz. Bunlar olmaması gereken uygulamalar. Geçmişte sahil boyunca güzel çalışmalar yapıldı. Şehir içinde bu tarz çalışmalar yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Konutlarında üst yapı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve şehrin görüşünü açısından bir çok önemli noktaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, "Üst yapı denince akla sadece yollar değil, binalar da gelmeli. Bunların cepheleri, çatıları ve bahçe duvarların da güzel bir şekilde yaptırılması gerekiyor. İskan verilirken binasının çatısı olmayan dış cephe boyası olmayanlara yapı kullanım izinleri vermemek gerekir. Bu ruhsatı almayanlara elektrik, su telefon gibi temel ihtiyaç verilmemesi lazım. Bunları verdiğiniz takdirde vatandaş eksiklerini tamamlamak istemiyor. Bu konuda çok titiz davranılması lazım. Ülkemizde sık sık olan seçimlerde vatandaşa bazı muafiyetler tanınıyor. Bunlarda bir nevi af şeklinde değerlendiriliyor ve bazı şeyler göz ardı ediliyor. Sonuçta hepimiz bu toplumda yaşıyoruz. Bundan hep birlikte zarar görüyoruz" şeklinde konuştu.

"AVRUPALI SOKAĞINA SAHİP ÇIKIYOR"

Avrupa'da hem alt hem de üst yapının tek bir elden yürütüldüğünü ve yapılan çalışmalara vatandaşların büyük hassasiyet gösterdiğini dile getiren Özçelik şöyle konuştu: "Alt yapımız eksik olduğu için sürekli kazılıyor. Bu nedenle sokaklara beton parke yapılıyor. Bunlarında bir ömrü var. Belirli bir süre sonra bunlar yıpranıyor. Devamlı bakım yapılması gerekiyor. Evimizi sürekli bakım yapıyorsak yollarımıza da periyodik bakımlarını yapmamız gerekiyor. Bakım eksikliğinden kaynaklanan eskimeler var. Avrupa'da yaya ile trafik yollarında çok ciddi şekilde ayrımlar yapılmış. Yaya yollarında trafik olmadığı için aşınması çok az oluyor. Bizdeki yaya akslarına her türlü araçlar giriyor. Bunlar çoğu zaman büyük kamyonlarda oluyor. Orada alt yapı parçalı şekilde değil. Bütüncül bir çalışma ile tamamlanıyor. Bir menfezden tesisatları geçiriyorlar. Bunun bir sistemi var. Avrupa'da alt yapı çalışmaları bir merkezden belediyeler vasıtasıyla yapılıyor. Bu hizmetlerin gitmediği parsellere inşaat ruhsatı vermiyorlar. İnsanlar daha duyarlı. Yıprattıkları veya zarar verdikleri yerleri kendileri yaptırıyorlar. Yaptırmazlarsa belediyeler ciddi cezalar uyguluyorlar. Bizde ceza sistemi tam manasıyla çalışmadığı için bizim sokaklarımızda bu halde oluyor."

ORDU'DA GECİKEN ÜST YAPIDAN VATANDAŞ RAHATSIZ
ORDU'DA GECİKEN ÜST YAPIDAN VATANDAŞ RAHATSIZ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 15:01:03
Güncelleme :5 Şubat 2010 Cuma 20:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?