5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

'Gelir ödemeleri eğime göre belirlenmeli'

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındıkta Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin, eğime göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Karadeniz, eğimli arazide fındık dikenlerin Türkiye'nin topraklarını koruduğunu, işleyerek tarıma kazandırdığını, bu nedenle de taban araziye fındık dikenlere göre bu üreticilere daha fazla destek ödemesi yapılması gerektiğini savundu. Taban arazilerde dekara yaklaşık 400 kilogram fındık üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Karadeniz, ''Fındık üretimi, Doğu Karadeniz'in eğimli arazisinde 30-40 kilograma kadar düşmektedir. Bu nedenle de yüzde 75'e varan eğimli arazide fındık üreten, bu arazileri tarıma kazandıran, toprağı koruyan üreticilerin taban arazide her türlü ekimi yapabilecekler karşısında ödüllendirilmesi gerekir'' dedi. 

Fındıkta DGD ödemelerinin, arazinin eğimine göre belirlenmesi gerektiğini belirten Karadeniz, ''Eğim artıkça destek oranları da artan kat sayılarla çarpılmalıdır. Yani eğim düştükçe, destek miktarı da azalmalıdır. Bu durumda, Doğu Karadeniz insanı tarım yapılamaz olarak kabul edilen eğilimli arazileri işleyip tarıma kazandırdığı için ödüllendirilmiş olurken, aslında taban araziler yeniden diğer meyve, sebze ve tarla bitkileri gibi diğer üretim şekillerine dönüştürülecektir'' diye konuştu. 

Karadeniz, bu uygulamayla fındıkta pazar tıkanıklığının aşılabileceğini ve son yıllarda ithal edilmekte olan birçok ürünün taban arazide tekrar yetiştirilmesinin sağlanacağını kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2006 Cuma 12:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?