6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Genç işadamlarından kriz uyarısı

Ordu Genç İş Adamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, ABD ve Avrupa ülkelerini saran ve trilyonlarca dolarlık kurtarma paketleriyle durdurulmaya çalışılan 'küresel finans krizi'nin etkilerinin Türkiye'yi de saracağını, bu sebeple tedbir alınması gerektiğini belirterek, kriz masası kurulması önerisinde bulundu.


Türkiye'nin önümüzdeki süreçte etkisini göstermesini bekledikleri krize 45 milyar dolarlık bir cari açık, 500 milyar dolara yakın bir toplam borç, 191 milyar doları özel sektöre ait olmak üzere 284 milyar dolara yakın dış borçla yakalandığını belirten ORGİAD Başkanı Ayhan Kaymaz, halkın, esnafın ve iş adamlarının özellikle ticari krediler, çek ve senet ödemeleri, tüketici kredileri, kredi kartları, konut ve otomobil kredileri ödemeleri nedeniyle krizle hazırlıksız olarak karşı karşıya kalacaklarını
kaydetti. Kaymaz, herhangi bir kredi ödemesinden dolayı ve ticari krediler, çek ve senetlerden dolayı ödeme zorluğu çeken iş adamları için bir kontrol ve kurtarma mekanizmasının hayata geçirilmesi gerekeceğine dikkat çekti. Bu aşamada haciz işlemleri, yazılan çek ve senet protestolarının askıya alınması, zor durumda olan insanların kredileri, çek ve senetlerinin kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Kaymaz, "Mevduat garantisi de 100 bin YTL'ye çıkarılmalıdır. Küresel krizden dolayı halkımız mağdur edilmemeli ve bu konuda hükümetimiz ve devletimiz üzerine düşen görevi yapmalıdır" dedi.


Bankacılık yapısının güçlü olmasına karşın ekonominin dış şoklara karşı etkilenebilecek konumda olduğunu kaydeden Kaymaz, "Türkiye, her türden mali krizden etkilenebilecek bir konumdadır. Çünkü ülkemiz, ekonomik olarak dış finansmana muhtaç bir ülkedir. En kötü durum fırtınaya hazırlıksız yakalanmaktır. Ülkemizde doğabilecek olan bir krize karşı 'Kriz Masası' kurulmalı ve doğabilecek olan derin bir kriz ortamı hazırlıklı karşılanmalıdır. Küresel krizin en az hasarla atlatılabilmesi için dünyada olan biteni çok yakından izlemek gerekiyor. Kriz batıdan doğuya doğru hızla ilerlemektedir. Bu krizin ciddi sonuçlar doğuracağı açıkça ortadadır. Olumsuz ekonomik gelişmelere karşı tedbirimizi almalı, gerektiğinde çok hızla müdahale edebilecek biçimde her türlü hazırlığı yapmalı ve piyasalara güven eğilimini vermeliyiz. Sular durulana kadar daha dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

KRİZE KARŞI TEDBİRLER
Kaymaz, alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:
"Lüks giderlerinizi minimuma indirin. Zorunlu olmadıkça tasarruflarınızı bozdurmayın. Kredi kartı ile zorunlu olmadıkça alışveriş yapmayın. Kredi kartınızın tamamını ödeyemiyorsanız düşük faizli bireysel kredi alarak borcunuzu ödeyin. Zaruri ihtiyaçlar dışında kredi kartlarını kullanmayın. Kredi kartlarınıza fazla yüklenmeyin. Kredi ile borçlanarak ya da mevduatınızı bozdurarak araba ya da ev almayın.

Piyasadaki kriz bitene kadar bu ihtiyaçlarınızı erteleyin. Miktarı ne olursa olsun bankadaki tasarruflarınızı kısa vadeli mevduatta değerlendirin ve TL'de kalın. Gereksiz yere masraf yapmayın. Temel gıda ve ihtiyaç harcamaları dışında borca girmemeye çalışın. Döviz cinsinden borçlanmalara asla girmeyin. İleride ortaya çıkabilecek muhtemel harcamalar için tasarruf yapın ve bir köşenizde nakit bulundurun. Esnaflarımız stoksuz çalışmalı ve mümkünse kredi kullanmamalıdır. İş adamlarımız siparişleriyle ilgili yüklü çek kesmemeli, az stoklu ve kontrollü miktarda ürün almalıdır."

İha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 15:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?