6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Gezginci arıcılığa dikkat!

Türkiye'de gezginci arıcılığın maliyeti karşılayabilecek bal verimine sahip olmadığını belirten Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, bu nedenle vatandaşın bala şüphe ile bakmasının yanlış olmayacağını savundu.


Yrd. Doç. Recep Sıralı, petekli bal, gezginci arıcılık, balın pazarlanması ve balın üretimindeki yapılan yanlış uygulamaların nasıl tehlike oluşturabileceği konularında açıklamalarda bulundu. Genelde balın sahte olmadığını kanıtlamak amacıyla petek şeklinde satılan balların aldatıcı özelliğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı,"Tüketicilerimiz 67 derecede eriyebilme özelliğine sahip balmumunun değişime uğramadan bağırsaklar yolu ile vücut dışına atıldığının kesinlikle bilincinde değildirler.

Ayrıca satın alınan ahşap çerçeve balmumu ve onların içindeki çok az miktar bala süzme baldan daha fazla para ödenmektedir. Çünkü arıcılık dışında birçok alanda kullanılan değerli bir sanayi ürünü olan balmumunun süzme baldan oldukça pahalı olduğu hiçbir zaman hatırdan çıkarılmamalıdır. Bu tür kayıpların önüne geçilmesi için arıcıların petekli bal satışı ve tüketicilerin petekli bal satın almaları önlenmeli ve balın mutlaka süzme olarak pazarlanması gerekmektedir" diye konuştu.


Türkiye'nin büyük bir bölümde gezginci arıcılığın maliyeti karşılayacak verime sahip olmadığını özellikle Karadeniz Bölgesi'nde orman gülü bitkisinden üretilen zehirli bala dikkat edilmesine dikkat çeken Yrd. Doç. Sıralı şöyle konuştu: "Gezginci arıcılık yapanların kovanlarını Doğu Anadolu ve ardından çam, pamuk, ayçiçeği, narenciye, püren gibi ülkemizin diğer balözü kaynaklarının bulunduğu yörelerine götürmesinin maliyeti kovan başına en az 40-50 YTL civarındadır.

Oysa ülkemizin hiçbir yeri neredeyse bu meblağı karşılayacak ölçüde bal verimine sahip değildir. Ancak bu masrafı çıkarmak için yapılanlar kamuoyunda bala şüphe ile bakılmasını haklı çıkarmaktadır. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylarda farklı bölgelerde ve yoğun bir şekilde bulunan yörede, ahu, zifin ya da komar ismiyle bilinen orman gülü bitkisinden üretilen zehirli bal yoğun miktarda alkoloid içermektedir. Bu nedenle kusma, baş ağrısı, şuur kaybı, delirme hatta ölümlere neden olduğundan insan tüketimine sunulması önlenmeli ve sadece arı
beslenmesinde kullanılmalıdır."

İha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?