5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

'Güdümlü hükümet değiliz'

Başbakan Erdoğan, Ordu’daki fındık eyleminde yaşananların sorumlusunun Emniyet Müdürü olduğunu belirterek, göstericiler tarafından kapatılan yolun açılması talimatını bizzat kendisinin verdiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, Ordu’daki fındık eyleminin ardından Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını eleştirenlere sert çıktı. Erdoğan, yaşananların sorumlusunun Emniyet Müdürü olduğunu savundu.

Başbakan Erdoğan, Malezya gezisi öncesinde havaalınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ordu’daki olaylar sırasında göstericiler tarafından kapatılan yolun açılması talimatını bizzat kendisinin verdiğini açıkladı. Vali’nin verdiği talimata Emniyet Müdürü’nün rest çekemeyeceğini söyleyen Erdoğan, “Yol trafiğe kapatıldığı için ambulans bekleyen iki kişi öldü” dedi.

Erdoğan, Emniyet Müdürü’nün en önemli görevinin halkın güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı. Miting sırasında yaşananlardan Emniyet Müdürü Rıdvan Güler’i sorumlu tutan Başbakan, görevden almanın yerinde bir karar olduğunu belirtti.

“GÜDÜMLÜ HÜKÜMET DEĞİLİZ” 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı’na atanması ile ilgili bilinmeyenlere ve yaşanan tartışmalara açıklık getirdi. Erdoğan, atamanın Yüksek Askeri Şura’dan önce gerçekleşmesini, Cumhurbaşkını’nın istediği yönündeki haberlere sert tepki gösterdi.

“Biz güdümlü bir hükümet değiliz, yetkiyi yasaların verdiği sınırlar içinde kullanırız” diyen Başbakan, Genelkurmay Başkanı’nın atanmasının Yüksek Askeri Şura ile yapılmadığını, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı onayı ile gerçekleştiğini söyledi.
Ordu’da ‘görevden alma’ protestosu

Cumhurbaşkanı Sezer’in Genelkurmay Başkanı’nın atanması konusunda, kendisi ile en ufak bir görüşmesinin olmadığını söyleyen Başbakan, “Ben Harp Akademileri’ndeki toplantıda, Pazartesi günü yapacağımız Bakanlar Kurulu’nda, Büyükanıt’ın kararnamesini imzaya açacağımızı kendisine söyledim. Kararnameyi de size Milli Savunma Bakanımız getirecek dedim” şeklinde konuştu.

Erdoğan, daha sonra Çankaya Köşkü’nden “Bakanın gelmesine gerek yok kararnameyi kurye ile de gönderebilirsiniz” şeklinde haber geldiğini, bunun üzerine de kararnamenin Köşk’e bir kurye tarafından gönderildiğini söyledi.

“Bunun dışındaki bütün haberler uydurma ve asparagastır” diyen Başbakan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile bu atamanın görüşülüp görüşülmediği sorusuna ise “Ben Genelkurmay Başkanı ile uygulanacak stratejiyi tabi ki görüşürüm” yanıtını verdi.

Kuvvet komutanlarının atamasında Genelkurmay Başkanı ile istişare yaptığını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Kimin olması uygundur değildir, bunu konuşuruz. Bu kurumun başındaki kişinin görüşünü almadan bu adımları atmayız, ancak atama üzerinde imzası olanlar Vecdi Bey, ben ve Cumhurbaşkanı’dır” dedi.

SINIR ÖTESİ OPERASYON 

Başbakan Erdoğan, sınır ötesi operasyonla ilgili bir soruya ise, Irak hükümetinin bu konuda çalışmalarını sürdürdüğüni belirterek “Sonuç aldığı takdirde başka şeyler düşünmeye gerek yok” yanıtını verdi. Erdoğan, Irak hükümetinin attığı adımları yakından izlediklerini belirtti.

“İHANET SORULARI” 

Başbakan, PKK’nın tasfiyesi konusunda basında yer alan planlara ilişkin sorulara ise sert tepki gösterdi. “Bu soruları, ihanet soruları olarak değerlendiriyorum” diyen Erdoğan, “Hükümet stratejiyi verir, ufku verir. TSK, Emniyet Teşkilatı da yapılması gereken neyse yapar” diye konuştu.


Ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2006 Çarşamba 18:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif kocaköz IP: 81.214.22.xxx Tarih : 5.08.2006 09:57:56
mrb. şahsen emniyet müdürünü tanımam. adını dahi tutamıyorum aklımda ama çiftçinin fındık yetiştirmek için verdiği çabayı bilirim. fındığın bu kadar ucuza malolmadığınıda biliyorum. bilmediğim bi şey var ama. şimdi suç emniyet müdüründe mi yoksa...