6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Hallerde kayıt dışı sorunu

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çakman, Türkiye'deki bütün halleri komisyonculuk adı altında tüccarlık yapan kabzımalların yönettiğini belirterek, "Köylüden ucuz alıp pahalıya satan bu simsarlardan halleri kurtarmamız lazım. Biz gerçek komisyoncularımızı istiyoruz" dedi. 

AB ile ortak yürütülen "Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi Meslek Örgütleri Hibe Programı"nın eğitim semineri için Ordu'da bulunan Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çakman, tarlada ucuz, pazarda ve tezgahlarda pahalı olan sebze ve meyve fiyatlarına açıklık getirdi. Çakman, Türkiye'de sayısı 2 bini geçmeyen komisyonculuk adı altında tüccarlık yapan kabzımallar bulunduğunu, Antalya halinde de yüzlerce kayıt dışı, korsan komisyonculuk, kabzımallık yapan insanlar bulunduğunu söyledi. Bu kişilerin kayıt dışı çalıştığını kaydeden Çakman, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda Haller Yasası konusunda bir toplantı yaptık. Bakanlık bu yasada değişiklik yapacak. Bizim üzerinde sıkı sıkıya durduğumuz Haller Yasası'nda koydurduğumuz bir konu var. Üretici Birliklerinin kurulması şeklinde. Ama uygulamaya geçiremedik. Derdimiz bu işin kaymağını, rantını yiyen komisyoncuların fiyatı yükseltmesini önlemektir" dedi.

"HALLER STOKÇULARA TESLİM EDİLDİ"
Komisyonculuk adı altında tüccarlık yapan olduğunu kaydeden Çakman, "Komisyoncu kendi nam ve hesabına mal alıp satamaz. Ama belediyenin komisyonculuk yap diye kendine dükkan tahsis ettiği arkadaş, Ticaret ve Sanayi Kanunu'ndaki boşluklardan istifa ederek bir de oraya kabzımallık ibaresi koydurmuş, kendi nam ve hesabına emtia alıp satıyor ve stokçuluk yapıyor. Köylünün gönderdiği malı günlük satıp, iki gün içinde köylüye parasını ödemesi lazım. Böyle bir komisyonculuk kavramı takip ve yeterli denetim olmadığı için Türkiye'de kalmamıştır. Biz istiyoruz ki komisyoncular geri gelsin. Şu stok yapan tüccarlar, kabzımallar aradan çekilsin. Hiçbir alın teri olmadan, hiçbir çaba olmadan köylünün üzerinden büyük paralar kazanıyorlar. Belediyeler kimseye dükkan satamaz. Haller ücretsizdir. Belediyeler giren maldan pay alır. Ama stokçulara teslim edilmiş durumda haller" diye konuştu. 

Mehmet Çakman, halleri işgal eden kabzımalların dışında sebze ve meyve fiyatlarının artmasındaki ikinci önemli nedeninin de hükümetin ekonomi politikası olduğunu söyledi. Çakman, "Son 6 ayda sadece mazot fiyatları 600 lira artmıştır. Tarladan kilosu 100 liraya alınan karpuzun kilosundan nakliye ücreti 150 lira alınırsa, bu ciddi bir maliyettir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?