4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Hava kirliliğine tepki!

Ordu'da özellikle akşam saatlerindeki kömür sobaları sebebiyle oluşan hava kirliliği vatandaşların tepkisine sebep oldu.

'Ordu Gönüllüleri' adıyla oluşturulan platform, hava kirliliği konusunda bir basın açıklaması yaptı. Tahıl Pazarı mevkiinde yapılan basın açıklamasında ellerindeki pankartlarda, "Ne kadar kalitesiz kömür, o kadar kısalır ömür", "Oksijen Diyarı Ordu'da hava kirliliğine hayır", "Çocuklarımız zehir solumasın" gibi sözlerle tepkilerini dile getiren platform üyeleri, yetkilileri göreve çağırdı.

Platform adına basın açıklaması yapan Ulaş Tepe, kalitesiz kömür kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin Ordu kentinin havasını bozduğunu söyledi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) yaptığı incelemeye göre Ankara'da dağıtılan kömürlerdeki arsenik ve kükürt miktarının Çevre Bakanlığı'nın kriterlerini kat kat aştığını hatırlatan Tepe, her yıl yoksul vatandaşlar için dağıtılan yardım kömüründeki arsenik miktarının da dünyada görülen en yüksek düzeyi aştığının ortaya çıktığını belirtti. Kükürt oranıyla Çevre Bakanlığı standartlarının 5 kat altında olan bedava kömürün havaya saldığı arsenik zehrin uzmanları bile şaşırttığını dile getiren Tepe, "Hükümetin getirdiği kapalı alanda sigara içme yasağını yani dumansız hava sahası düzenlemesini takdirle karşılıyoruz ancak yine hükümet tarafından dağıtılan kalitesiz kömürden kaynaklanan dumanlı ve pis kokulu şehirler projesini kınıyoruz. Kış aylarında bırakın sokağa çıkmayı, pencerelerimizi açamaz, balkona çıkamaz hale geldik. Oksijen diyarı Ordumuz 'karbondioksit diyarı Ordu' oluyor" dedi.

Tepe, Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından şehir merkezinin 12 işlek noktasında her gün yapılan hava kirliliği ölçümleri raporlarına göre, PTT kavşağı, İmam Hatip Lisesi mevkii, Yeni Mahalle, Sağlık Müdürlüğü mevkii ve Fidangör mevkisinin hava kalitesi en düşük olduğu bölgeler olarak belirlendiği bilgileri ile SYDV tarafından dağıtılan kömürlerin çevreye ne oranda zarar verdiğinin yetkililerce açıklanmasını isteyerek, "Buradan tüm yetkili kurumlara sesleniyoruz. Bizler yurttaşlarımızın yaşam standardını düşüren, sağlık sorunlarına yol açan, turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ordu kentinin imajını düşüren bu soruna acil olarak çözüm beklemekteyiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2011 Perşembe 09:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?