5
Mayıs
2024
Pazar
ORDU

İki köy arasında mezarlık tartışması

Ordu'nun Ünye İlçesi'nde iki köy arasında taşlarının kırılmasına kadar varan mezarlık tartışması nedeniyle jandarma, cenazelerin defin işlemi sırasında güvenlik önlemi almaya başladı. 

İlçenin Tekkiraz Beldesi'ne bağlı Dizdar Köyü ile Yaycı Köyü, mezarlık yüzünden birbirine düştü. Eskiden beri iki köyün de cenazelerini defin ettiği 44 dönümlük alan üzerinde bulunan mezarlık için, 1968 yılında kadastronun geçtiği Yaycı Köyü tüzel kişiliğine ait tapu çıkarmasından sonra iki köy arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya başlandı. O yıllarda başlayan ve bugüne uzanan anlamazlıkta son olarak Dizdar Köyü sakinlerinin cenazelerine ait 12 mezar taşı kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kırıldı. Söz konusu mezarlığın 1968'de Yaycı Köyü tüzel kişiliğine tapusunun çıkmasının ardından iki köy halkı arasında yaşanan gerginlik sonrası Dizdar Köyü Muhtarlığı adına muhtar Harun Türk, 1975 yılında Tapu İptali ve Tescil Davası açtı. Ünye Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ve sulhla sonuçlanan davada, 12 Ekim 1976 tarihli 1975/1057 esas sayı, 1976/648 sayılı kararla Yaycı Köyü tüzel kişiliğine ait mezarlığın iki köyün müştereken istifade edeceklerine dair Yargıtay yolu açık olmak üzere gerekçeli karar çıktı. 

Aradan geçen 30 yıl sonra mezarlık tartışması yeniden alevlendi. Son olarak Yaycı Köyü tarafından mahkemeye yapılan başvuruda ihtiyatı tedbir kararı çıktı. Bunun üzerine ise Dizdar Köyü tüzel kişiliğine izafeten muhtar Kemal Çallı'nın 'İhtiyati Tedbirin Kaldırılması' yönünde açtığı davada Asliye Hukuk Mahkemesi ek karar olarak 09 Haziran 2006 tarih ve 2006/14-14 D. iş esas ve karar sayılı kararında "Yaycı Köyü tüzel kişiliğine ait olan mezarlık vasfındaki 447 parsel, avlulu camii ve ağaçlık vasfındaki 450 parselle ağaçlık vasfındaki 451 parsel sayılı taşınmazlara Dizdar Köyü tüzel kişiliği tarafından defin işleminde bulunulmaması yönünde konulmuş olan ihtiyati tedbirin H.U.M.K'un 112. maddesi uyarınca kaldırılmasına dair karar verildi" denildi. 

Ramazan Bayramı'nın ilk günü bir cenazenin defni sırasında gerginlik yaşandığını belirten Dizdar Köyü Muhtarı Kemal Çallı, olayın ertesi sabahı kendilerine ait mezarların taşlarını kırılmış halde bulduklarını öne sürdü. 

Bir yakınları vefat ettiğinde cenazelerinin nasıl defnedileceği konusunda tedirgin olarak uykularının kaçtığını söyleyen Dizdar Köyü sakinleri, geçen pazartesi günü defin işlemi sırasında jandarma bulunmamış olsaydı cinayet çıkabileceğini ileri sürdüler. Yakınlarının kırık mezar taşlarını düzeltmeye çalışan köylüler, tarihi çok eskilere dayanan mezarlığa daha önceleri 6-7 köyden ölülerinin defnedildiğini, kardeşçe geçindiklerini dile getirdiler. 

Dizdar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Basri Ilık da, 44 dönümlük alan içerisindeki tarihi eskilere dayanan mezarların, Kabadirek Camii ve aynı ismi taşıyan içindeki yatırın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altında olduğunu söyleyerek, konunun bir an önce çözüme kavuşması için yetkililerden yardım beklediklerini ifade etti. 

Yaycı Köyü Mustafa Öztürk ise mezarlığın tapusunun kendi köyleri üzerine olduğunu savunarak, "Dolayısıyla mezarlığın bütün sorumluluğu da bize ait. Karşı taraf ölüsünü defnedeceği zaman bize sormalı. Ancak biz, mezarlıkta az yer kaldığı için diğer köylerin ölülerini buraya defnetmesini istemiyoruz. Olay mahkemeye intikal etti. Mahkemenin sonucuna göre hareket edeceğiz" dedi. 
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2006 Cumartesi 16:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ertaş yanık IP: 88.247.196.xxx Tarih : 15.12.2006 09:29:38
benbir dizdarlıolarak buduruma çoküzülüyorum ben ilkokuldan sonra biryıl ordakikuran kursunda okudum hemdeyaycı köyünün çocuklarıile beraber okuduk şimdi muhtarınsaye sinde çocuklar banadüşman gibibakıyor muşgibigeliyo hiçyakınlaşamıyorum hepsiuzakduruyo büyüklerimizbile ayni inşaallah sonu hayırlıbiter.yıllarsonradüşman olacavımız.hiçaklımıza gelmezdi.