3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

İngilizler ordu böreği yedi

İNGİLİZLER ORDU BÖREĞİ YEDİ

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından yürütülen "Bazı Aromatik Bitkilerin Unlu Mamullerde Kullanımı" isimli AB projesi çerçevesinde Londra'ya götürülen börekler, İngilizlerden büyük ilgi gördü.

Ordu ili ve çevresinde yetişen 'pazı, melovcan (diken ucu) gibi bitkilerden katık yapılarak hazırlanan böreklerin tanıtımı amacıyla İngiltere'nin başkenti Londra'ya giden akademisyenler Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ile Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, İngilizlere börek yedirdi. Özel menülerin oluşturulduğu ve yeni lezzetlerin kıyasıya yarıştığı "Speciality & Fine Food Fair 2010-London" fuarında bulunan binlerce katılımcı,

Ordu'dan giden aromatik bitkili böreklerin tatlarına bakma fırsatı buldu.

Uzun çalışmalar sonucu hazırladıkları proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Türkiye'de faydalarıyla bilinen bitkilerin yaklaşık 3 bin adedinden gıda elde edildiği ve gıda sanayinde değerlendirildiğine dikkat çekti. Ordu ili ve çevresinde yapılan çalışmalar sonucu literatürlerde yer alan bu bitkilerden yaklaşık 50 türün var olduğunu ve üreticiler tarafından tabi ortamlarında yetiştirildiğinin belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Yarılgaç, "Ordu ili ve çevresinde aromatik bitkiler genelde doğal

olarak yetişmekte ve sadece yöre halkı tarafından tüketilmektedir. Bitkilerin yetiştiriciliği için özel bir tarım tekniği uygulanmadığından bu özel bitkiler gün be gün azalmakta adeta yok olmaya terk edilmektedir" dedi.

Proje kapsamında Ordu ve ilçelerinde doğal olarak veya yetiştiriciliği yapılan bazı aromatik bitkilerin unlu mamullerde değerlendirilmesi elde edilen lezzetleri yabancı ülke vatandaşlarının tatmasını istediklerini ve bu ürünlerden yapılan böreği tanıttıklarını kaydeden Yarılgaç, "Katılımcılar börekleri beğendiklerine dair olumlu tepkiler verdiler. Doldurmaları için verilen anketlerdeki sorulara aynı şekilde doyurucu cevaplar yazdılar" diye konuştu.

İNGİLİZLER ORDU BÖREĞİ YEDİ
İNGİLİZLER ORDU BÖREĞİ YEDİ
İNGİLİZLER ORDU BÖREĞİ YEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2010 Pazartesi 16:36:00
Güncelleme :27 Eylül 2010 Pazartesi 19:07:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?